Skolrivning upphandlades inte

Det gjordes ingen upphandling för uppdraget att riva skolbyggnaden i Västanäs. En entreprenör som kommunen redan hade avtal med, men som saknar nödvändig utbildning, fick jobbet.

Upphandlades inte. Rivningen av skolbyggnaden i Västanäs föregicks inte av någon upphandling. Nu fördröjs arbetet eftersom entreprenören inte har den utbildning som krävs.

Upphandlades inte. Rivningen av skolbyggnaden i Västanäs föregicks inte av någon upphandling. Nu fördröjs arbetet eftersom entreprenören inte har den utbildning som krävs.

Foto:

Kalix2014-06-18 18:28

Som Kuriren tidigare har berättat är arbetet med att riva Västanäs gamla skola avbrutet. Arbetsmiljöverket har satt stopp bland annat på grund av att entreprenören saknar tillstånd att riva asbest. Han tilldelades uppdraget utan att någon upphandling genomfördes.

– Har vi ett avtal med en entreprenör behöver vi inte göra någon upphandling, säger Mårten Öhman, samhällsbyggnadschef vid Kalix kommun.

Kommunen har haft ett ramavtal med företaget som sträckt sig mellan den 31 maj 2013 till den 31 maj i år. Rivningen startade den 13 maj och när ramavtalet löpt ut gav kommunen via mejl klartecken för entreprenören att fortsätta, tills det att rivningen blev färdig. Kommunen utgick från att entreprenören hade den allmänna utbildning som krävs för att riva asbest. Enligt Mårten Öhman finns det också reglerat i ramavtalet.

– Nu utreder vi det avtal vi har med entreprenören, säger Mårten Öhman.

Borde ni inte ha kollat det innan?

– Det kan man alltid diskutera. Utifrån det Arbetsmiljöverket har sagt kan han inte utföra arbetet. Vi för en dialog med Arbetsmiljöverket och vi för en dialog med entreprenören.

Utöver att entreprenören saknar rätt utbildning kräver Arbetsmiljöverket att regelbundna skyddsronder ska genomföras och att området inhägnas innan miljösaneringen efter rivningen kan påbörjas. Det företag som ska göra miljösaneringen är godkända för arbete med asbestsanering. Kommunen utreder nu hur man ska göra för att rivningen ska kunna fortsätta.

– Det pågår en utredning, och vi kommer omgående att verkställa de krav Arbetsmiljöverket ställer på oss, så att vi kan färdigställa det här på ett bra sätt, säger Mårten Öhman.

Entreprenören själv kallade Arbetsmiljöverket till området eftersom han ansåg att allt inte stod rätt till på arbetsplatsen. Han säger att han har behövt uppsöka sjukhus efter att ha arbetat med rivningen och rört sig kring huset.

– Jag har fått uppsöka sjukhus med en hosta som jag aldrig haft tidigare. I hytten har jag filter, men jag måste ju ta mig till och från min arbetsplats, säger han.

Enligt honom finns frågan om utbildning inte reglerat i ramavtalet och han har informerats om att miljösaneringen ska ske parallellt med rivningen.

– Grävmaskinisten kan ju inte utföra sanering från sin plats i hytten. Jag ifrågasätter om en grävmaskinist ska ha utbildning för att sanera asbest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om