Förslaget om den nya skolstrukturen i Kalix väckte heta känslor i de byar där skolorna hotades av nedläggning. Men beslutet togs trots det i kommunfullmäktige den 7 juni och skolorna i Gammelgården, Pålänge och Risön läggs ner, däremot räddades Ytterbyns skola kvar. Men historien slutar inte där.
Carl Otto Gählman, tidigare oberoende kommunpolitiker, har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.
- FP, M och Kalixpartiet begärde återremiss och då ärendet var uppe i fullmäktige för första gången borde ordföranden ha kontrollerat om det var minst en tredjedel som ville återremittera ärendet, säger han.
Fördröjs ett halvår?
För att nå återremiss krävs 14 ledamöter (av totalt 41) och de tre aktuella partierna hade kommit upp i elva, enligt uppgift. Alltså hade det krävts att några socialdemokrater röstat mot partiet.
Kommunallagen ger Gählman rätt och då han även begärt inhibition av fullmäktiges beslut så kan Förvaltningsrätten stoppa verkställandet och begära att ärendet tas om.
- Nästa fullmäktige är i september och innan det är justerat och klart är vi inne i oktober och då hinner man inte genomföra omstruktureringen till årsskiftet, utan måste behålla befintliga skolor hela läsåret ut, säger Gählman.
"Votering begärdes inte"
Men kommunfullmäktiges ordförande Tommy Nilsson (S) menar att han inte gjort fel.
- Nej, det begärdes inte någon votering och därför behövdes ingen rösträkning. Men Förvaltningsrätten får avgöra det här, säger han.
Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) är inne på samma linje.
- Ingen votering begärdes, de ansåg väl att de inte skulle vara tillräckligt många. Jag hoppas att processen inte förlängs ytterligare för planeringen för skolarbete blir lidande och osäkerheten drabbar ju barnen, säger hon.
Carl Otto Gählman är själv för en centralisering av skolorna men har alltså överklagat ändå.
- Så här viktiga beslut måste genomföras med ett korrekt förfarande men återigen har kommunledningen tagit ett förhastat beslut, säger han.