Skolkonsulten: "Kritiken är mot kommunen"

Susanne Norman, Skolkonsulterna AB, slår i från sig kritiken. "Det är ingenting här som bryter mot skollagen".

"Den kritik som har framkommit som jag har tagit del av i den presentationen som sändes digitalt är ju framförallt riktad mot kommunen, och inte mot vårat arbetssätt", säger skolkonsulten Susanne Norman. (Arkivbild).

"Den kritik som har framkommit som jag har tagit del av i den presentationen som sändes digitalt är ju framförallt riktad mot kommunen, och inte mot vårat arbetssätt", säger skolkonsulten Susanne Norman. (Arkivbild).

Foto: Tobias Ljung

Kalix2023-12-15 16:52

Efter en massiv kritikstorm valde Kalix kommun tidigare i höstas att avsluta samarbetet i förtid med Skolkonsulterna AB. Det nya arbetssättet i skolorna i Kalix fick hård kritik för bland annat fasthållningar, kvarsittning och överenskommelser som barn skulle skriva på och konsekvenser som kritiker beskrev som bestraffningar.

Efter det avslutade samarbetet valde Kalix kommun att inleda en oberoende granskning av metoden som på fredagen blev officiell för allmänheten. Granskningen lyfte fram kritik mot sättet att sätta streck som omvandlades till ta-igen-tid. Riktlinjerna vad som skulle medföra streck har inte varit tydliga nog och därför lämnat utrymme för godtycke. Det i sin tur har skapat osäkerhet hos eleverna.

Granskningen lyfter även fram när det gäller fasthållningarna att det inte går att utesluta att några av dem som har skett har haft en sådan utformning att de har utgjort en kränkning av eleven enligt Skollagen och Barnkonventionen. Men för att kunna säkerställa att det har varit så hade granskarna behövt genomföra intervjuer med berörda minderåriga och personal, vilket inte har ingått i deras uppdrag.

När vi pratar med skolkonsulten Susanne Norman menar hon på att kritiken som har kommit fram i utredningen snarare är riktad mot Kalix kommun.

– Den kritik som har framkommit som jag har tagit del av i den presentationen som sändes digitalt är ju framförallt riktad mot kommunen, och inte mot vårat arbetssätt.

Men det går ju inte att utesluta att det har förekommit fasthållningar som kan ha inneburit kränkning för barnen?

– Det ingick inte i granskarnas uppdrag att göra den typen av utredning. Kommunen har genomfört intervjuer med skolpersonal och elever så de utredningarna är ju gjorda. Kritiken är inte mot vårt arbetssätt utan utredningarna är gjorda av kommunen och de får ju visa om det har skett några kränkningar, och där menade utredarna som jag har uppfattat det att de inte har sett något, säger Norman.

Får det här några konsekvenser för er tänker du?

– För oss är det positivt att vi har fått ytterligare en bekräftelse på att vårt arbetssätt följer skollagen för det har vi fått. Det är ingenting här som bryter mot skollagen, säger Susanne Norman.

Den totala kostnaden för Skolkonsulterna samt den utredning som har genomförts landar på strax över 1,4 miljoner kronor för Kalix kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!