Kalix kommun anlitade Skolkonsulterna AB i våras. Metoderna kritiserades kraftigt, bland annat för enskilda överenskommelser med barn, strecksystem med ta-igen-tid och inte minst fasthållningar. Politikerna beslutade att pausa, och senare avbryta, samarbetet med konsulten. De beslutade att en utredning ska titta närmare på anmälningarna, anklagelser om att det skett saker som inte får ske i skolan, samt ge svar på hur de kan jobba vidare för trygghet och arbetsro i skolan.
Skolkonsulterna AB var i två klasser i sex veckor och i en klass i tre veckor.
Barbro och Caj Skoglund, AMSAB, har gjort granskningen som nu presenterats i utbildningsnämnden.
Metoden med enskilda överenskommelser med barn anses i stället ska hanteras genom individuell utvecklingsplan för varje aktuellt barn så som skollagen föreskriver, och metoden att elever samlar streck som omvandlas till ta-igen-tid beskrivs ska hanteras genom det som lagen kallar för kvarsittning.
Fasthållningar – fysiska ingrepp – ska ha skett i tio fall.
"Ordningsstörningarna och kränkningarna i klassrummen har varit av en sådan omfattning att ingripanden från personalens sida varit motiverad för att skapa trygghet och studiero. Personalen har haft fog för sitt beslut att eleverna skulle utvisas från klassrummet. I samtliga fall har upprepade försök gjorts att övertala eleven att frivilligt lämna klassrummet" står det i granskningen, där det också sägs "det är inte möjligt att med stöd av incidentrapporterna avgöra om det kunde eller borde ha varit möjligt att på ett mindre ingripande sätt förmå respektive elev att lämna klassrummet".
– Det är väldigt grannlaga. Det kan ibland inte uteslutas att det fysiska ingripandet har gått utöver vad lagstiftaren och rättspraxis medger, säger Caj Skoglund som hänvisar till situationer när eleverna skulle ingå överenskommelser som kan ha medfört fasthållningar längre än vad som anses godtagbart.
Barn- och elevombudsmannen prövar nu tre fall om just fysiska ingripanden.
Några av utredningens slutsatser: Det gick för fort när Skolkonsulterna AB anlitades och informationen till föräldrar har varit för dålig.
Utredarnas förslag till handlingsplan innehåller bland annat förslag om organisatoriska förändringar för att stärka elevhälsan, åtgärder med anledning av intern rapport om elever som inte når målen i skolan, klargöranden av möjlighet till fysiska ingripanden enligt skollagen samt information till vårdnadshavare med beskrivning av vilka metoder som används inom kommunens skolor för att säkerställa trygghet, studiero och kunskapsinhämtning.
Viktoria Wikström, S, ordförande i utbildningsnämnden och Charlotte Sundqvist, utbildningschef, säger att de håller med om kritiken om att de hade för bråttom och att de informerade för dåligt.
De säger att utredningen inte innehåller några överraskningar.
– Vi har ett bra utgångsläge för fortsatta diskussioner i nämnden, om vilka verktyg vi kan bidra med för att verksamheten ska känna sig tryggare i sitt arbete, säger Viktoria Wikström.
– Vi måste ha en tydlig plan för hur vi går vidare, trygghet och studiero i skolan är högaktuellt, inte bara i vår kommun. Vi ska kontakta föräldrar och berätta hur vi jobbar vidare med det här viktiga området, säger Charlotte Sundqvist.
Den sammanlagda konsultkostnaderna i den här frågan – Skolkonsulterna AB och Age Management i Sverige AB (AMSAB) – uppges uppgå till cirka 1,4 miljoner kronor.