Det blev sorg och besvikelse i Kalix när anrika Rolfs såg, grundad 1921 av familjens Olofsson, lades ned 2019. Ägaren Setra hade problem med lönsamheten och behovet av underhåll var stort.
I slutet av 2020 tog Stockhult Holdig över och ett par månader senare började ljudet av sågklingor och sorteringsverk åter höras utanför Kalix, där verksamheten hade hunnit ligga nere i 1,5 år.
Sågverket drivs nu mindre skala än förr och med en ny inriktning. Längre tillbaka har det som mest arbetat ett 80-tal personer på sågen, i dag är de 25 och ungefär hälften av dem är tidigare sågverksarbetare som återanställts.
– Det var skönt att det kom igång igen, säger Tobias Karlsson, skiftledare, och går och rättar till en stock som hamnat på snett på bandet.
Han hade tidigare jobbat tre år åt Setra, men fick börja pendla till Luleå när Kalixsågen lades ner. Sedan omstarten är han tillbaka igen.
I personalen finns sågverksoperatörer av olika slag, fem civilingenjörer, ett par civilekonomer och en mix av män och kvinnor i olika åldrar och av olika nationaliteter.
– Det fina med den här industrin är att det finns uppgifter som passar många olika människor. En del kräver mer koncentration, en del mer muskelstyrka, säger vd:n Paul Björnsson.
Det var han och hans bolag Stockhult Holding som klev in och räddade Rolfs såg för två år sedan.
Paul Björnsson är i grunden civilingenjör från norra Skåne och har tidigare arbetat på Lunds tekniska högskola, som konsult, och därefter 12 år på Ikea i Älmhult.
Under en period satsade Ikea på att köpa upp sågverk i norr för att förse sin möbeltillverkning med trä och ett av dessa var sågen i Glommersträsk. Men efter fem år ville Ikea backa från sin idé om att äga sågverk och 2018 såldes den till Paul Björnssons bror, som i sin tur engagerade även Paul Björnsson i företaget.
– Det var då jag bestämde mig för att lämna Ikea och flytta till Glommersträsk, berättar han.
2020 tog Paul Björnsson kontakt med Setra och frågade om han fick köpa Rolfs såg, eftersom han ville satsa bredare i sågverksbranschen. Nu äger bröderna tillsammans de båda sågarna i Glommersträsk och Kalix samt viss verksamhet i Baltikum.
Vid denna tid flyttade även Paul Björnssons familj – barnen och hustrun Beata Björnsson, som ansvarar för ekonomin i företaget – upp med honom till Luleå.
– Så nu bor jag mitt emellan Glommersträsk och Kalix, men mesta delen jobbar jag i Kalix.
Vuxna sonen Douglas Björnsson bor i Kalix och arbetar också på sågen.
Inriktningen de har är egentligen bara en fortsättning på det som Ikea hade börjat med.
– Vi har krympt sågverket till ett minimum och ställt om till ett kubb-sågverk, där vi endast använder klena, korta stockar från tall.
Träet säljer de till möbelfabrikanter, varav flertalet säljer sina möbler till Ikea.
– Råvaran här i norr har en väldigt fin karaktär, vilket gör den ändamålenlig för möbelindustrin. En av våra paradprodukter är sängribbor, berättar han.
De håller också på att återstarta hyvleriet.
– Att starta om ett sågverk som legat nere är ett ganska omfattande arbete. De två första åren har varit en etableringstid, konstaterar han.
Han känner att kommunen har välkomnat dem på ett bra sätt. Förre kommunalrådet Tommy Nilsson var tidigt med i diskussionerna.
Men på sista tiden har en ny utmaning uppstått och det handlar om råvarubrist.
Kubben de köper in kommer dels från gallringsskog och dels från toppen av träden vid slutavverkning. 9 januari meddelade Sveaskog att bolaget minskar sin avverkning i Norrbotten 2023 med 45 procent. Orsaken som Sveaskog anger är att samplaneringen mellan bolaget och rennäringen inte har fallit ut som planerat.
– Det kommer bli enorma effekter.
Hur det kommer att gå framöver är ovisst.
Ändå fortsätter han att tro på företagets framtid och att de ska få igen de dryga 50 miljoner kronor som de har investerat. Det handlar om en ny panna för att alstra värme och för att torka virke med, en ny såglinje och en anpassning av torkarna och sorteringen.
Lagom till sågens tvåårsjubileum efter återuppståndelsen har han presenterat ett belöningssystem för personalen som innebär att alla ska få en bonus ovanpå lönen om produktivitets- och effektivitetsmålen som nu är uppsatta uppfylls.
– Försvinner råvarubasen blir det mycket svårare, men det är klart vi måste tro på det vi gör, säger han.