Ska lära andra sätta upp solfångare
Den största myten kring solfångare är att det inte går att bruka i Norra Sverige och det inte är lönsamt. Säger energirådgivaren Marcel Berkelder, som helgen utbildade framtida studiecirkelledare i konsten att sätta upp solfångare i Kalix.
Att spara energi är något som ligger i tiden och tiden tickar, den första 1 juli avregleras elmarknaden inom EU. Då är det fritt fram för de lokala och nationella bolagen välja till vilka länder de vill sälja sin produkt till. Att el-leverantörerna har möjlighet att sälja till länder som har ett pris på exempelvis 2,30 kronor per kilowatt timme anser Marcel Berkelder motiverar till att installera andra energikällor än direktverkande el.
- Vi har precis samma förutsättningar som Österrike som har ett energipris tio gånger dyrare än Sverige.
Han installerade själv för fem år sedan en solfångare på sitt hus i Vindeln. Då kostade det 23.000 kronor netto, något som han sparade in på fem år. Med dagens priser tror han det är rimligt att kunna spara in pengarna på tio år.
Håller i 20 år
- Då ska du också räkna med att varje anläggning håller i 20 år med undantaget cirkulationspumpen, som kostar ett par hundra kronor i nyinköp.
Finns det då inga som helst nackdelar med solenergi? Jodå, här uppe i norr fungerar de inte under vinterhalvåret men du kan nyttja systemet under en femmånaders period, fast bara för det tappvarmvatten du använder.
- Det gäller att förstå att det inte fungerar maximalt jämt. Sedan så kan risken vara att vattnet kokar i ackumulatortanken kokar om familjen åker bort på semester i tre veckor när det är riktigt varmt men det är inget vanligt problem.
Stort intresse
De nio personer som deltog i helgens utbildning i Kalix kom från hela Norrbotten och ska sedan hålla i egna studiecirklar för att intresserade runt om i länet. Initiativet kommer från studieförbundet vuxenskolan och Villaägarna. Och intresset är stort hittills har 400 personer, i Norr- och Västerbotten anmält sig till att delta i installationskurserna.
- Det är ett sug efter det här som inte är av denna värld, säger Janne Norberg från Villaägarna.
Gå ihop
Poängen i att bedriva verksamheten i studiecirkel är att få hjälp utan bakomliggande syften. Om sedan grannar väljer att gå ihop när de bygger egna anläggningar så blir också jobbet med att baxa upp de 30 kilo tunga solfångarna på taket.
- Det är viktigt att dimensionera behovet. Det är lätt att en försäljare säljer på dig en anläggning som är för stor för dina behov, säger Marcel Berkelder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!