Annika Åström säger apropå påståendet att verksamheterna rasar samman att ”sjukvården är under ständig utveckling och innehållet och sättet att utföra den ändras över tiden”.
Den palliativa enheten beskrivs som raserad?– Vi är stolta över den palliativa enheten och den vård vi kan ge. Vi vill utbilda fler i personalen som ska kunna den palliativa vården. Det kommer att göra det lättare att klara bemanningen och det höjer kompetensen generellt. Lokalerna är de samma som tidigare och med fler som kan den palliativa vården ser jag som en del i att stärka den, inte slå sönder den, säger Annika Åström.
40 sjuksköterskor har valt att sluta inom loppet av tre år?– Jag vet inte om det är 40 personer, men däremot vet jag att orsakerna till att man slutat är flera. Exempelvis utbildning till annan specialitet, personliga skäl – man kan inte jobba skift, flytt från orten eller att man helt enkelt vill testa något nytt är också orsaker till att man slutat. Vi har också personal som slutat men som valt att komma tillbaka efter ett tag, säger Annika Åström.
Sparkrav ligger bakom situationen?– Det är en generell brist på sjuksköterskor och vi vill gärna anställa fler. Men det handlar också om hur många sjuksköterskor man ska ha i förhållande till det antal vårdplatser man har att bemanna. Vi har påbörjat arbetet med att höja bemanningstalet genom att göra interna omfördelningar i vår budget och skjuta till budgetmedel för att kunna bemanna upp på vårdavdelningarna. Det pågår också en översyn i regionen av bemanningstalet på vårdavdelningarna, säger Annika Åström.
En beskrivning är ”så illa som det är nu har det aldrig varit”?– Jag tror att det går i vågor, hur tungt det är varierar över tid. Men de perioder där man upplever att man har tid till återhämtning är färre i dag än vad det var förr. Vårdtiderna är kortare och tempot är generellt högre, säger Annika Åström.
Anställda har tips för bättre arbetsmiljö, kommentar?– Det är bra att personalen är engagerad och kommer med förslag. Vi har höjt bemanningen på vårdavdelningarna och det nya schema är på gång, det kommer att göra skillnad. Vi vet att det finns personal som tycker att det är en hög arbetsbelastning och vi tar det på största allvar och jobbar med åtgärder för att det ska bli bättre, säger Annika Åström.