Satsar på patientsäkerhet

Nu satsar medicinkliniken vid Kalix sjukhus på förbättrade rutiner, allt för patienternas säkerhet. Samtidigt sparas pengar.

VIKTIGT. Handspriten är oumbärligt i kampen mot infektionerna. Längst bak från vänster: Eivor Jönsson, Eva Olofsson, Malin Larsson och Lena Ekman. Kjell Melander flankeras av Mona-Lis Sundling och Ann-Sofi Schäufele. Samtliga arbetar med något av projekten.

VIKTIGT. Handspriten är oumbärligt i kampen mot infektionerna. Längst bak från vänster: Eivor Jönsson, Eva Olofsson, Malin Larsson och Lena Ekman. Kjell Melander flankeras av Mona-Lis Sundling och Ann-Sofi Schäufele. Samtliga arbetar med något av projekten.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-05-20 06:00
Sjukvården handlar inte bara om försämringar, säger Kjell Melander överläkare vid medicinkliniken i Kalix. Via tre olika projekt ses de dagliga rutinerna nu över i jakten på förbättringar som gagnar patienterna. Fallskador, infektioner och läkemedelsfel är några av de områden som ingår. Medvetenhet
I Sverige uppgår kostnaden för infektioner orsakade av sjukvården till fyra miljarder per år. I länet får årligen 420 patienter bestående men efter sjukhusvård, enligt Kjell Melander. -  Ju äldre desto större risk och vår uppgift är att vara medvetna om riskerna, säger han. I dag härrör tio procent av alla inskrivningar på medicinkliniken till läkemedelsproblematik, enligt Kjell Melander. Därför måste informationen kring patientens läkemedelsordination förbättras. Rutiner
Inom ett dygn efter utskrivning ska den finnas tillgänglig i ett gemensamt datasystem för alla enheter. Fyra månader efter projektets inledning kan sjuksköterskan, Malin Larsson konstatera att det fungerar allt bättre, även om det återstår en del. Vid rehabstrokeenheten pågår ett projekt riktat mot patienter över 65 år i syfte att identifiera risk för undernäring, fall eller trycksår. Arbetet har nu utökats till att omfatta alla avdelningar på sjukhuset. -  Med förbättrade rutiner har vi synliggjort problemen på ett tidigare stadium. De närstående har också fått en ökad delaktighet, säger sjuksköterskan, Eva Olofsson. Hygienen står i fokus när antalet vårdrelaterade urinvägsinfektioner ska minskas. I åtta månader har projektet pågått och resultatet har inte låtit vänta på sig. Målet var att minska infektionerna till under tre procent nu ligger de under cirka en procent. De största vinsterna har skett genom att se över personalens klädregler. Inga långärmade rockar, bort med ringar och klockor är vad som gäller i dag. -  Vi har gått från 29 till 86 procent rätt klädda men vi ska upp till 100 procent, säger enhetschef Ann-Sofi Schäufele.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om