Beredskapsboende för miljoner: "Otroligt viktigt"

Kalix kommun satsar drygt två miljoner kronor på köp av beredskapsboende i besöksnäringen. Hittills har ett 15-tal övernattningar använts. "Vi visste inte och vet fortfarandet inte hur det blir" säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

"I den situationen vi var när vi tog beslutet visste vi inte hur mycket som skulle behövas, vi vet inte omfattningen på covid-19 och det gör vi fortfarande inte" säger Tommy Nilsson.

"I den situationen vi var när vi tog beslutet visste vi inte hur mycket som skulle behövas, vi vet inte omfattningen på covid-19 och det gör vi fortfarande inte" säger Tommy Nilsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-07 05:44

Krisledningsnämnden i Kalix har beslutat köpa beredskapsboende i företag som är med i föreningen Coastal Lapland.

– Besöksnäringen är en prioriterad bransch i kommunens näringslivsutveckling, anledningen är att i de områden där besöksnäringen har utvecklats har utflyttningen av unga människor stannat av, säger Tommy Nilsson.

De sex företag som har avtalen (med summan de får per månad och antalet rum/stugor de avsätter i parentes) är:

Hotell Valhall (321 900 kronor, 15 rum), Hotell Gamla Staden (94 350 kronor, åtta rum), Filipsborg (88 800 kronor, åtta rum), Lapland Ice and Light (27 750 kronor, två rum), Nordic Lapland Adventure (138 750 kronor, 12 rum/stugor) och Malmström i Kalix AB (44 400 kronor, åtta rum).

Företagen får fakturera tre månader vardera, för alla ovan är det april, maj och juni utom för det sistnämnda företaget som har maj, juni och juli.

Kalix kommuns totalsumma uppgår till 2 148 050 kronor.

Om boendena används tillkommer rumskostnader som varierar från 390 kronor per dygn till 850 kronor per dygn, vecko- och månadspriser finns också angivna i avtalen.

Maria Henriksson, kommundirektör, säger på frågan av vem och hur mycket hotellrummen eller stugorna nyttjats ”det är nog i huvudsak sjukhusets personal som pendlat från Finland och sammanlagt kanske 15 övernattningar”.

Drygt två miljoner kronor till beredskapsboende som knappt används – en bra affär?

– I den situationen vi var när vi tog beslutet visste vi inte hur mycket som skulle behövas, vi vet inte omfattningen på covid-19 och det gör vi fortfarande inte. När vi tog beslutet stod vi dessutom inför att det kanske inte skulle finnas något hotell som hade öppet, när vi väl behövde det. Många hotell i landet har stängt och stora kedjor har varslat 80 till 90 procent av personalen, säger Tommy Nilsson som tillägger "det alltid är lätt att kritisera och döma med facit i hand".

Lagen om offentlig upphandling – borde den här affären ha upphandlats?

– Då hade vi kanske stått redo med boenden nu i så fall. Det fanns inte tid, säger Tommy Nilsson.

Hur pass mycket gjorde ni detta för att företagen ska överleva?

– Det är otroligt viktigt för en ort att det finns hotell, det här är den bransch som drabbades först, men det viktigaste var att säkra boende för om det skulle behövas. Utöver arbetspendlare så kunde det till exempel handla om att någon i en familj är i riskgrupp och behöver avskiljas från en annan familjemedlem som är sjuk, säger Tommy Nilsson.

Det kan anses att ni gynnar enskilda genom det här beslutet, har du hört den synpunkten?

– Ja, när beslutet var alldeles nytt hörde jag det. Vi vet fortfarande inte hur den här branschen klarar sig, vi får se hur det ser ut till hösten och vintern. Vi har tillsammans försökt hitta lösningar i den här krisen och det här är en av dem, säger Tommy Nilsson.

Jan Nilsson (S) är delägare i företaget Nordic Lapland Adventure och Linda Frohm (M) i hotell Valhall.

Hur ser du på politikernas delägande i ovan nämnda företag?

– De har inte varit med i besluten. Jag tycker att vi i politiken har blivit bättre på att anmäla jäv och att de gjort vad de kunnat i den här situationen. Åtta av nio partier står bakom det här beslutet och den breda politiska samlingen - i en pressad tid - har varit och är viktig, säger Tommy Nilsson.

Krisledningsnämnden

Tommy Nilsson aktiverade, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, krisledningsnämnden den 25 mars.

Krisledningsnämnden är lika med kommunstyrelsen i Kalix.

Budgeten för år 2020 är 12 miljoner kronor "för stödåtgärder till småföretag och medborgare med syfte att minska negativa konsekvenser orsakade av covid-19".

Bland besluten finns nämnda beredskapsboende, presentkort på 300 kronor till kommunanställda, köp av lunchmat till gymnasieeleverna och inrättande av en ungdomsfond.

Källa: Protokoll

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!