Samarbetspartner eller informationsmottagare?

Samarbetspartner eller informationsmottagare? Bertil Pääjärvi säger att bristen på insyn i Kalix kommun har gjort att det kommunala pensionärsrådet (KPR) har reducerats till det sistnämnda.

SAMVERKANSPARTNER. Maud Lundbäck beskriver KPR som en viktig samverkanspartner.

SAMVERKANSPARTNER. Maud Lundbäck beskriver KPR som en viktig samverkanspartner.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2017-10-01 18:09

KPR är enligt Kalix kommuns beskrivning "ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och styrelser och nämnder i Kalix kommun".

– Vi får veta allt i efterhand. Jag upplever att vi varit samarbetspartner en gång i tiden och nu är vi informationsmottagare, säger Bertil Pääjärvi.

Bertil Pääjärvi säger att KPR numera får en föredragning av budgeten.

– Det är inte bra och det är inte vad jag vill ha. Jag vill ha de kommunala handlingarna som ligger till grund för det som senare blir en fastställd budget, säger Bertil Pääjärvi.

Handlingarna – hela ärendet budget – lämnas inte ut förrän slutligt beslut är fattat.

Allt enligt Kalix kommuns praxis avseende vilka ärenden som lämnas ut.

Bertil Pääjärvi fortsätter:

– Vi är pensionärer, men vi är också medborgare i Kalix kommun och vi är många som är intresserade av helheten. Jag vill ha materialet skriftligt, jag vill kunna läsa på och ställa frågor. Det är så det måste fungera, om vi ska samverka, säger Bertil Pääjärvi.

Maud Lundbäck (S) är ordförande i socialnämnden och hon leder sammanträdena med KPR.

Hon säger att ambitionen är att mötena med KPR ska vara samråd och hon upplever att de är det.

Har samverkan blivit sämre den här mandatperioden?

– Jag tycker inte det. Det är ju budgetunderlagen som de saknar i så fall, men jag tycker att budgeten och behov av resurser diskuteras hela tiden. Kommunstyrelsens ordförande har även gett rådet detaljerad information och haft dialog om kommunens budget, säger Maud Lundbäck.

– Vid senaste sammanträde diskuterade vi äldreplanen, KPR är med i hela processen med att ta fram den. Vi har velat ha information och de har gett oss information. Vi har olika teman på mötena, för att få veta vad de tycker i olika frågor. Vi har beredningar med KPR och HKR (handikapprådet) just för att ha mer tid till samverkan när vi ses. Jag upplever att vi har en väl fungerande medborgardialog, säger Maud Lundbäck.

Vad tycker du – är det ett rimligt önskemål att KPR har tillgång till budgethandlingarna?

– Det är en fråga för kommunstyrelsen, det blir fel om jag uttalar mig om när de ska ha tillgång till handlingar, säger Maud Lundbäck som fortsätter:

– KPR är ett jättejätteviktigt samarbetsorgan och det kanske borde finnas fler råd, exempelvis för frivilligorganisationerna och integrationsfrågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om