Säljägares anteckningar blev bok

Dagboksanteckningar nedskrivna under åren 1919 -1938 av bland annat säljägaren Anders Isaksson i Påläng har resulterat i boken Säljakt i Bottenviken - Pålängebor på sälisen. Ett tidsdokument där författaren Gerhard Isaksson valt att behålla de stundtals spartanska raderna i sitt original - få ord säger också mycket.

BERÄTTARE. Ute på Bottenvikens drivis förde Gerhard Isakssons far de dagliga anteckningar om säljakten som resulterade i en bok.

BERÄTTARE. Ute på Bottenvikens drivis förde Gerhard Isakssons far de dagliga anteckningar om säljakten som resulterade i en bok.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-10-11 01:45
Säljägarna har också kallats de sista äventyrarna - ett epitet som torde passa väl in för dessa män som årliga lämnade fast mark till förmån för Bottenvikens is och kynne. En av dem var Anders Isaksson, far till Gerhard Isaksson. Under 20 års tid skrev han ned alla umbäranden under tiden ute på isen. På 1960-talet tog sig Gerhard Isaksson an anteckningarna och skrev ned dem på sin skrivmaskin. Tio år senare fick journalisten K-G Bergström, som härstammar från Pålänges grannby Ryssbält, ta del av dagböckerna - via honom skickades de till Norrbottens museum där dess kopior har funnits sedan dess. Materialet har varit uppskattat av forskare bland annat på grund av de detaljrika noteringarna. Säljakt i Bottenviken är en fortsättning på arbete som inleddes för över 40 år sedan. - Jag har velat förtydliga anteckningarna men ändra så lite som möjligt, säger Gerhard Isaksson. Talande beskrivningar
I dag är han 75 år - utöver sitt arbete som lärare har han också varit med på flertalet säljakter. Med på resorna har han också haft sin kamera - delar av bokens innehåll är bilder från dessa turer. Att säljakt till stor del handlar om väder och vind står klart när man läser Anders Isakssons anteckningar. Påskdagen den 20 april 1919 vittnar om de förhållanden som fångstmännen kunde leva under. "Nordlig storm och mycket snö. Det har stormat hela natten så båten har skakats och man har fruktat att tältet ska flyga i luften. Men det är inte farligt bara isen stoppar så man får ligga still. Snödrivor i båten och i tältet, det får man hålla tillgodo med. Nu hoppas vi att ungisen har fått stryk under en sådan storm. Otrevligt påskväder", skriver Anders Isaksson. Som motsats till hans utförliga anteckningar använder sig jaktkamraten John Andersson av betydligt färre ord i sin dagbok som också finns med i den nyutkomna boken. " Kom till Pitekluntarna klockan 1. Fick 5 sälar. Rolikt leva." Oavsett vilket så berättar dagböckerna om dagar av väntan, förväntan, glädje och besvikelse - allt utifrån naturens egna regler. Boken är tryckt i 400 exemplar och ett historiskt dokument, enligt Gerhard Isaksson. - Säljakten har varit betydelsefull i alla tider. Jag ville bevara anteckningarna istället för att låta dem ligga till ingen nytta, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om