Säker vård för miljoner

Säkerheten på ungdomshemmet Johannisberg i Kalix ska bli bättre. För 20 miljoner kronor anpassas avdelningarna och hela tomten ska inhägnas med högt staket och rastgårdar.  Enligt institutionschefen är ombyggnationen bra för ungdomarna och personalen men även närboende eftersom rymningsrisken minimeras.

FLER STAKET. Inlåsta elever skapar en säkrare behandling, berättar institutionschef Tomas Fjellvind.

FLER STAKET. Inlåsta elever skapar en säkrare behandling, berättar institutionschef Tomas Fjellvind.

Foto: Greta Sköld

KALIX2008-08-25 06:00
- Det kan se hemskt ut med en massa stängsel men vårt klientel är tungt kriminella ungdomar, all ombyggnation vi gör är för att kunna bedriva en säker vård, förklarar institutionschef Tomas Fjellvind. En säker vård betyder kameraövervakning, järnjalusier samt pansarfönster, låsta avdelningar, inhägnad tomt med mindre rastgårdar. Ombyggnationen bekostas av uppdragsgivaren SIS, Statens institutionsstyrelse, för att hemmet ska motsvara uppdraget. 100-årsjubileum
Nästa år fyller Johannisberg, JB, i Kalix 100 år. Under den tiden har målgruppen förändrats kraftigt. I dag är det pojkar mellan 15 och 20 år som har allvarlig beteendeproblematik som vårdas på ungdomshemmet. Hemmet har dessutom ett specialuppdrag att ta emot utvisningsdömda pojkar som sitter av sitt straff i Sverige innan de utvisas till sitt hemland. JB har ingen plats för avgiftning trots att de pojkar som är tungt kriminella ofta har problem med narkotikamissbruk. - Det händer att de är påtända när de kommer till oss men det är inte bra och påverkar behandlingen av de andra eleverna, förklarar Tomas Fjellvind. Skolan har en egen psykolog anställd och två utbildade drogterapeuter i arbetsteamet. Under det senaste året har det inte varit några lyckade rymningsförsök vilket Fjellvind ser som ett bra betyg på att personalen gör sitt jobb. Inriktningen på arbetet är ilskekontroll och kognitiv beteendeterapi. Det är vanligt att ungdomarna har olika läs- och skrivsvårigheter och att deras beteende tyder på att de har damp eller ADHD, även om de aldrig fått en diagnos. Alla avskärmningar från närområdet ska göra att eleverna kan känna sig säkra under sin behandling. - Har du ett förflutet som tungt kriminell kan du ha skaffat dig många ovänner och våra stängsel minskar risken att någon obehörig kommer in, så eleverna och personalen är säkrare när de är inlåsta, säger Tomas Fjellvind. Byggnationerna, som skapar ett mer inlåst men säkrare arbete, beräknas vara färdiga i oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om