Så väljer ungdomarna till gymnasiet

Nu står det klart vad ungdomarna som väljer till gymnasiet vill ha. Fordons- och transportprogrammet sticker ut rejält med rekordmånga sökande.

PÅ SAMMANTRÄDE. Charlotte Sundqvist, utbildningschef och Sven Nordlund, (Mp), utbildningsnämndens ordförande.

PÅ SAMMANTRÄDE. Charlotte Sundqvist, utbildningschef och Sven Nordlund, (Mp), utbildningsnämndens ordförande.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-03-18 20:03

I Kalix kommun finns 159 sökande till gymnasieskolan läsåret 2018/2019: 147 från Manhemsskolan och 12 från Norrskenets friskola.

Till den siffran kommer sökande från andra kommuner och det finns också ett antal elever som väljer att studera på annan ort.

Den slutgiltiga antagningen är inte klar (den baseras på vårterminens betyg) men det syns ändå en trend avseende ungdomarnas önskemål.

– Fordons- och transportprogrammet har 26 förstahandssökande (12 platser), att jämföra med 14 förstahandssökande förra läsåret. Vi har aldrig varit i närheten av sådana här siffror så länge jag har jobbat med det här, säger Bo Andersson, ansvarig för gymnasieantagningen, utbildningsförvaltningen.

"För ett antal kommuner i Norrbotten har det varit svårt under en tid att rekrytera sökande till Vård- och omsorgsprogrammet medan Kalix aldrig känt av den nedgången med undantag av året då den nya gymnasiereformen infördes" säger Bo Andersson.

Vård- och omsorgsprogrammet i Kalix har 24 förstahandssökande, 13 flickor och 11 pojkar, den jämna könsfördelningen beskrivs som unik.

En förklaring till uppsvinget för de båda ovan nämnda programmen är att de har betydligt fler sökande än tidigare år från närkommunerna och då framför allt Överkalix och Haparanda.

Naturbruksprogrammet skog har lockat 17 förstahandssökande, att jämföra med förra årets 34 förstahandssökande, förra året var första året som utbildningen drevs i kommunens regi.

Så väljer ungdomarna

- De högskoleförberedande utbildningarna Ekonomiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet samt Estetiska programmet har vad som beskrivs som normala söksiffror

- De nya lärlingsutbildningarna, Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök och servering har lockat fem förstahandssökande samt Handel- och administrationsprogrammet inriktning handel och service har lockat sju förstahandssökande

- Antalet förstahandsval från andra kommuner är 45, samma siffra som föregående år

- Antalet elever som sökt förstahandsval i andra kommuner är 23, vilket är 10 färre än föregående år. Dessa har sökt sig till utbildning i Luleå (flest), Haparanda, Boden, Piteå, Gällivare och Umeå

Källa: Kalix kommuns uppgifter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om