– Vi är med. Det som händer i Norrbotten händer också i Kalix. I vår kommun har det startats ungefär 100 nya företag per år och vi har sagt ja till en etablering av havsbaserad vindkraft. Vi avsätter pengar för markinköp till etablering av företag och för bostäder, säger Susanne Andersson, Socialdemokraterna.
– Vi måste tänka smart, sätta en kurs som passar oss och ta fram områden som vi behöver prioritera och som har hög tillväxtpotential. Det handlar om fysisk planering för att ta fram rätt områden för etablering och säkerställa infrastrukturen. Det gäller även att matcha såväl utbudet som kvaliteten på utbildningarna mot nuvarande och framtida behov av kompetens, säger Carl Otto Gählman, Framtid i Kalix.
– Vi ska erbjuda mark och övriga resurser, jobba vidare med havsbaserad vindkraft och vätgasproduktion och finnas på kartan som en ort som satsar på den gröna omställningen, säger Katarina Burman, Vänsterpartiet.
– Vi ska måna om våra lokala företag så att de har förutsättningar de behöver – till exempel tillgång på arbetskraft – för att vara med i den expansion som nu sker i vårt län samt se till att vi har industrimark att erbjuda kommande investeringar och företag som vill ta del av industriexpansionen som nu äger rum, säger Rickard Moss, Liberalerna.
Linda Frohm, Moderaterna, vill inte se det som en konkurrenssituation.
– Vi ska se etableringarna som viktiga motorer för hela länet där vi ska vara en del av utvecklingen. Vi ska se till att människor vill bo i vår kommun så att skatteintäkter stannar här, att ha planreserver och mark för etableringar och finnas med där beslut om etableringsorter tas. Vi måste bli mer offensiva, men vår politik handlar om samverkan och samordning – inte konkurrens. Norrbotten behöver Kalix och vi behöver Norrbotten, säger hon.
Inga-Lis Samuelsson, Centerpartiet, tycker inte att Kalix behöver "springa på samma boll" som Luleå och Boden, utan lyfter istället fram skogen som en tillgång.
– Den ger oss en bred och differentierad arbetsmarknad och är en viktig del i den gröna omställningen där det även kan bli aktuellt med bland annat industriella satsningar med biobränslen. Det vi är duktiga på ska vi också bygga vidare på. Därför föreslår vi att en framtids- och utvecklingsgrupp tillsätts och att näringslivskontoret förstärks med kompetens inom området
Även Sverigedemokraternas Kristina Karlsson lyfter fram skogen som en tillgång.
– Landsbygden är viktig i ett samhälle, ett slags ryggrad för bygden. Vi måste se till att våra fiskare, jord- och skogsbrukare kan fortsätta och verka i kommunen. Därför måste vi få sänkta drivmedelspriser och få fler att vilja och våga satsa inom dessa.
Vad gäller gröna industrier säger Kristina Karlsson:
– Vi måste locka industrier att vilja etablera sig i Kalix och erbjuda så långt det går just gröna energi, vi måste vara på framkant i den frågan. Sol, vatten och kärnkraft är det vi ska använda till den grön omställning för framtidens industri, kunna erbjuda det. Vi välkomnar ett kärnkraftverk i Norrbotten, som komplement till övriga kraftkällor.
Sven Nordlund, Miljöpartiet, menar att man måste skapa förutsättningar för olika branscher, som till exempel besöksnäring, naturturism och jordbruk. Men också säkerställa mark för ny industri som kan bli aktuell om till exempel den havsbaserade vindkraften får klartecken och om det blir produktion av vätgas eller annan ny verksamhet i kommunen.
– Vi ska helst försöka få verksamheter som kompletterar varandra så att vi får en bredd av yrken och jobb som kan attrahera både män och kvinnor för att få inflyttning till Kalix och inte fly in fly out-verksamheter, säger Sven Nordlund.
Aimo Suomela, Kalixpartiet, vill se en snabb utredning om vindkraften i Bottenviken utanför Kalix för att arbetet med en etablering ska komma igång så fort så möjligt.