Tillgänglighet handlar om så många saker.
Den fysiska tillgängligheten, exempelvis att jag tar mig fram i rullstol och att jag som har svårt att gå kan lita på att det är skottat och sandat vintertid.
Den psykiska tillgängligheten, exempelvis att det ska finnas mötesplatser för människor med olika behov och miljöer som är anpassade utifrån det.
Rose-Marie Nilsson är ordförande i RSMH (riksförbundet för social och mental hälsa) i Kalix.
Representanter berättar om verksamheten och erbjuder besökarna att prova kognitionssimulatorn.
– Här kan du testa hur en situation i ett klassrum kan upplevas av en elev med kognitiv funktionsnedsättning som Adhd, Aspergers syndrom eller dyslexi, säger Rose-Marie Nilsson som tillägger att det kan vara något för lärare, arbetsgivare och kompisar att prova.
– Det kan ge ökad förståelse för varför jag upplever att min kompis inte lyssnar på mig.
Föreningen Kalix för alla (KFA), som tillsammans med Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) arrangerar dagen, har gjort en enkätundersökning om vad har hänt sedan enkäten år 2015.
Linnea Körlof, KFA, räknar upp några exempel:
– Det finns ett fortsatt missnöjde med snöröjningen och halkan, många människor känner sig på grund av det isolerade på vintern. Det finns också önskemål om fler bussturer. Flera tar också upp behovet av bra lokaler och aktiviteter som inte är idrottsrelaterade.
Ett 30-tal människor är med i diskussionen om vad som behöver förbättras avseende tillgängligheten.
Bland idéerna finns exempelvis aktiviteter för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, hörselslingor i offentliga lokaler, ramper till butiker och företag och kontinuerlig träning tillsammans med professionell personal för människor som har drabbats av stroke.
Enligt diskrimineringslagen från år 2015 ska samhället vara tillgängligt för alla människor.
Servicecentrum Övre bygden får pris som tillgängligaste företaget år 2016.
Det handlar dels om hur miljöerna är skapade fysiskt men också – och kanske mest – om hur människor jobbar för att det ska vara möjligt för andra människor att bo kvar i bygden.
Det sker genom att man erbjuder hjälp med en mängd vardagliga sysslor.
– Tack för priset, det är fantastiskt roligt, säger Mikael Eliasson, verksamhetsansvarig Servicecentrum Övre bygden.