Så här ser partierna på invandringsfrågan

Invandringen behövs för att klara framtida arbetsbehov i Kalix, ett budskap som politikerna menar att man misslyckats med att få ut.

Inga-Lis Samulsson (C)

Inga-Lis Samulsson (C)

Foto: Anna Lidé

Kalix2014-09-10 19:00

Närmare tio procent av Kalixborna röstade på Sverigedemokraterna i vårens EU-val och Kuriren samlade samtliga gruppledare i kommunfullmäktige för att diskutera hur de ser på en växande främlingsfientlig politik och på invandrarfrågan i Kalix. Politikerna tog upp det kommande arbetskraftsbehovet och Linda Frohm (M) menar att de misslyckats med att nå ut till medborgarna med budskapet att invandring är en nödvändighet och inte en tärande faktor. Hon berättar hur hon just suttit i samtal med företaget PartAb, vars anställda är från 17 olika länder och hon nämner även hotell och restaurangbranschen där 60 procent är utlandsfödda.

– Vi skulle inte klara oss utan invandring. Jag måste säga att jag tycker att vi har misslyckats med den informationen och det är därför Sverigedemokraterna har kunnat öka.

Rickard Mohss (FP) hänvisar till en rapport som Luleå tekniska universitet (LTU) gjort på uppdrag av Länsstyrelsen, ”En studie av rekryteringsbehovet i Norrbottens län”, där man räknat på hur arbetssituationen kommer att se ut 2025, med tanke på den omfattande generationsväxlingen som arbetsmarknaden står inför. Siffror visar hur till exempel antalet pensionerad personal inom service och omsorg i Kalix ligger på 100 procent 2025.

– Det är glasklart, de här siffrorna vi måste få in i våran skalle. I Norrbotten krävs det 41 000 nya arbetstillfällen till 2025 och inte förrän vi föder sju barn per kvinna går det. I ett inledningsskede kostar det pengar att ta emot flyktingar, men vi är ett humanitärt land och den kostnaden kanske vi måste ta. I längden är det ren och krass ekonomi, det handlar om våran framtida välfärd, menar Rickard Mohss.

Mellan 2010 och 2014 har Kalix kommun tagit emot 92 flyktingar och Östra Norrbotten har en gemensam överrenskommelse med Migrationsverket att ta emot 80 personer per år tillsammans. Förra året minskade Kalix kommun på sin andel eftersom man ansåg att det saknades möjlighet till boende, säger kommunalrådet Ellinor Söderlund (S).

– Boende finns i byarna men då är kollektivtrafiken dålig, så allt hänger ihop. Hela samhället måste utvecklas så att det blir bättre för den som bosätter sig här oavsett var man kommer ifrån, menar hon.

Sven Nordlund (MP) vill framhäva att deras parti är det som står starkast i ett mottagande, men att man måste våga lyfta de problem som finns.

– Vi har varit alldeles för naiva. Mottagandet låg från början på fritid- och kultur för att inte ”problematisera” frågan, men här måste det finnas kompetens med stöd från kuratorer bland annat. Vi får ut många i arbete men vi får inte ducka för de som behöver stöd, det här är ingen homogen grupp. Men hemtjänsten till exempel skulle inte fungera utan invandring, säger han.

Inga-Lis Samuelsson (C) tror att en informativ folder skulle behövas, som visar vad invandringen tillför samhället och även hon tycker att de som politiker inte tagit diskussionen på ett sakligt och bra sätt. Aimo Suomela (KXP) vill poängtera att Kalixpartiet inte är emot mångfalden, men de tycker inte att Kalix kan ta emot fler innan man kan erbjuda bostäder och ett drägligt liv.

Katarina Burman (V) tror att främlingsfientliga partiernas framfart egentligen ofta bottnar i ett eget missnöje.

–  Det finns en oro kring invandring som i grunden kanske inte handlar om att man är rasist, utan i att man själv är arbetslös eller har försörjningsstöd.

Flyktingmottagning

Mellan 2010 och 2014 har Kalix kommun tagit emot 92 personer.

Östra Norrbotten har gemensamt avtal med migrationsverket att ta emot 80 personer per år.

På Migrationsverkets asylboenden väntar cirka 11.000 personer på boende.

Den statliga ersättning kommunen får per mottagen invandrare uppgår 2014 till:

• 82 900 kronor för en person under 20 år

• 82 900 kronor för en person mellan 20-64 år

• 51 900 kronor för en person som fyllt 65 år

Källa Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om