Larmen om branden kom in till räddningstjänsten 01.52 som ett automatlarm, det vill säga att byggnadens brandskydd larmat om att något inte står rätt till. Att ett automatlarm utlöses innebär långt ifrån alltid att det verkligen brinner – men nu var det skarpt läge.
Rökutvecklingen innebar att det gick ut ett viktigt meddelande till allmänheten som uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation.
Räddningstjänsten hade under natten styrkor på plats från Kalix, Luleå, Boden, Råneå, Kalix, Haparanda och Överkalix. Såghuset, en byggnad på cirka 5000 kvadratmeter, gick inte att rädda och räddningstjänsten beslutade att den fick brinna ner under kontrollerade former och fokus lades på att säkra att branden inte spreds vidare till andra byggnader.
Vid 05.30 bedömdes branden vara under kontroll och strax före 08 på lördagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att den var släckt. Vad som orsakade branden är i dag oklart.
Paul Björnsson, vd och ägare hos Stockhult group, befann sig själv i Skåne för ett barndop när han blev varse om att såghuset stog i lågor. I stället för ett dop blev det att så snabbt som möjligt ta sig till Norrbotten och Kalix.
– Det är en frustration att sitta så långt bort när någonting händer. Vi kom upp i går vid halv fem och då var katastrofen mer ett faktum och det var bara konstatera att det har brunnit ner och det går inte att göra något åt det. Det var en ganska trist och jobbig stämning, nu är vi mer inställda på att tänka ut vad vi ska göra i det korta perspektivet men också i det lite mer långsiktiga, säger Paul Björnsson.
Rolfs såg grundades för över 100 år sedan och Paul Björnsson vill att såghuset ska byggas upp igen. Stockhult har investerat stora summor i Kalix och haft bra snurr på verksamheten, inte minst på slutet.
– Det är ambitionen. Nu har vi varit här i fyra år och det har varit ett jättehårt arbete att komma till var vi är idag. Innan sommaren slog vi ett antal produktionsrekord och det har vi fortsatt med under hösten så det känns väldigt trist att inte få fortsätta utveckla det vi påbörjat men nu är det som det är. Tanken är att bygga upp verksamheten. Nu måste försäkringsbolaget göra sin utredning så får vi se vad det innebär och vilken ersättning vi får, det är en väsentlig del, säger Paul Björnsson.
Tiden är en viktig faktor för en återuppbyggnad och Stockhults vd påtalar vikten av att detta inte får hamna i långbänk.
– Kommunen är en viktig aktör här för vi måste ha rivningslov, bygglov och lite andra tillstånd för att komma vidare, säger Paul Björnsson.
Stockhult groups verksamhet står på flera ben, förutom sågen i Rolfs driver Stockhult även Glommers Timber i Glommersträsk.
Den kommer att spela en ännu viktigare roll nu, inte minst när det gäller att erbjuda personalen arbete.
– Det vi kommer göra nu är att öka produktionen där och då kommer vi erbjuda personalen i Rolfs att vara med. Vi har bostäder, så det går att lösa. Det andra är att vi har breddat vår verksamhet i Kalix och har flera affärsområden att jobba med så även här i Kalix finns möjlighet att placera om de som nu är drabbade av branden, säger Paul Björnsson.
På området i Kalix jobbar Stockhult även med träkomponenter, träemballage och bioenergi. I en svår händelse som denna är det en lättnad att inte all verksamhet stannar upp.
– Absolut. Det lärde vi oss från covid att vi var alldeles för sårbara om vi bara har ett ben att stå på. Vid den tidpunkten hade vi bara ett sågverk men nu har vi två och kan fördela om, säger Paul Björnsson.