Det är nog ganska vanligt att företag blir ganska gamla, men 25 år är ändå lång tid, och under tiden har ägarna investerat kontinuerligt i både människor, lokaler och i maskinparken som är väldigt modern, berättar Niclas Tidström, verkställande direktör.
Fabriken på 4 000 kvadratmeter ligger i ett industriområde utanför Kalix. Affärsidén har varit densamma sedan start.
Modul har ingen egen produkt som kan kännas igen utan företaget köper stål från bland annat SSAB och vidareutvecklar något som köparen vill ha.
– Det kan handla om korta serier på några 100 men det finns också kunder som köper 1000-tals detaljer per år och har gjort så i tio, 15, 20 eller 25 år.
Niclas Tidström guider genom industrilokalen och visar var man arbetar plåtbearbetningen, sedan svetsavdelningen, vidare in till lackeringen, monteringen och till sist hörnan där varorna emballeras och lastas ut.
– Monteringen är ju ganska manuell. Medan lackeringen är helt robotstyrd och automatisk.
Modul gör inkapslingar, ytterhöljen eller andra delkomponenter till större produkter, allt utifrån kundens önskemål. Man tillverkar inte minst olika typer av förvaringsskåp, men också skåp som behövs för att kapsla in pumpar, ventiler eller elektronikdetaljer, lister eller inkapslingar av kablar.
– Kunderna kommer med en idé eller tanke som de vill ha hjälp att producera. Vi kan vara med redan i konstruktions- och designfasen och sedan tillverkar vi produkterna med hjälp av olika maskiner – stans, fiberlaser, panelbock, kantpressar och robotsvetsar. Vi kan egentligen tillverka vad som helst i tunnplåt.
Modul hjälper också till att lackera, montera, emballera och, om kunden vill, skicka ut den färdiga varan direkt till den som ska använda den.
Kunderna finns inom främst inom byggindustrin, företag som tillverkar utrustning åt VVS-branschen samt inom elektronikindustrin och möbelindustrin. Det mesta säljs i Sverige, men merparten utanför Norrbotten. En liten andel går på direktexport till Norge, men export kan också ske indirekt genom att de svenska företagen som bygger in plåtdetaljerna i sina produkter säljer till andra länder.
Anette Aho sitter vid en av kantpressarna och bockar detaljer. Hon har varit på Modul i 7,5 år och har inte gått i skola för att lära sig det hon gör här, utan har lärt sig via internutbildningar.
– Jag gillar arbetsplatsen, den är väldigt trevligt att jobba på, säger hon.
Arbetskamraten Linda Fredriksson jobbar den här dagen i panelbocken med tillverkning av ett skåp för inkapsling av VVS-utrustning. Hon håller med.
– Man är mån om sina anställda och det är bra arbetsmiljö med variation.
Modul är grundat av två vänner, Kenneth Andersson och Jan-Olov Daniels. De båda är fortfarande kvar i bolaget, men i april 2022 anställdes Niclas Tidström som vd.
– Anledningen till att de tog in mig var att de ville unna sig att gå ner lite i arbetstid men också fokusera på vissa arbetsuppgifter som de brinner mer för, säger Niclas Tidström.
Själv är han utbildad i metallurgi och materialteknik vid Bergskolan i Filipstad och har arbetat med teknisk försäljning både i Sverige och utomlands. Hans fru är uppvuxen i Kalix och Luleå och när de fick sitt tredje barn bestämde de 2012 sig för att flytta till Norrbotten.
De som jobbar på Modul är svetsare, olika typer av maskinoperatörer och montörer, målare och lackerare. En stor del av maskinparken är automatiserad och robotiserad och kräver personal med kunskaper på det området.
Inne på kontoret finns konstruktörer, ekonomer, inköpare och arbetsledare med olika funktioner.
När Modul anställer tittar de på bred front, berättar han. 40 procent är kvinnor, vilket är högt för ett industriföretag.
– Det bottnar i att ägarna för många år sedan tog ett beslut om att vi inte ska exkludera någon och byggde lika stora omklädningsrum för män och kvinnor. Sedan blev det en snöbollseffekt och vi har anställt både män och kvinnor på alla typer av befattningar.
Ambitionen är att det i varje maskingrupp ska vara en mix av män och kvinnor i olika åldrar, från olika länder och att det finns personer med funktionsvariationer som kan göra ett bra arbete med lämpliga arbetsuppgifter.
– Vi har de som varit duktiga maskinoperatörer som gått vidare till att jobba med konstruktion och design. Det är attityden som avgör snarare än utbildningen, säger Niclas Tidström.
Annica Enström är chef över verksamhetsutvecklingen och har jobbat på Modul sedan 2014.
– Det som har varit kul är att det är ett företag i ständig förändring så det har hänt väldigt mycket genom alla år, säger hon.
Modul har nedskrivna policys och rutiner för alltifrån jämställdhet till mötesstrukturer och informations- och kommunikationsstrukturer.
– Det ska vara satt på pränt och tydligt både för oss själva och våra nya anställda, säger Niclas Tidström och ger personalchefen Helena Sundkvist äran för mycket av det arbetet.
– Vi har intresserade chefer som vill pröva olika människor och är bra på att bygga team med anställda som är intresserade av industri och teknik, säger Helena Sundkvist själv.
Marcus Östling är chef för försäljning och konstruktion. Det finne en tanke med att det är samma person som har säljsamtalet som sedan fortsätter med design- och konstruktionssamtalet, förklarar han.
– Vi bör sitta på helhetsbilden för att det ska gå så snabbt och rationellt till som möjligt för våra kunder.
Modul har idag drygt 50 årsanställda och haft lätt att hitta personal. Under pandemin fick Modul anställa 20 personer som en effekt av att det byggdes mycket i Sverige och investerades på hemmaplan och i fritidshus istället för att man åkte på utlandsresor.
– Nu ser vi en viss avklingande effekt på grund av risk för inflation och höjda räntor och tyvärr har vi fått minska personalstyrkan igen, vilket är jättetråkigt, säger Niclas Tidström, men har ändå gott hopp för framtiden.
På Modul ser man inte nya industrier som H2 Green Steel, Hybrit och Northvolt som presumtiva direkta kunder.
– Däremot kan den gröna omställningen och ökade elektrifieringen som helhet leda till uppdrag inom exempelvis tillverkningen av fossilfria fordon med batteridrift och tillhörande laddinfrastruktur och energilagring leda till nya uppdrag.