Rena rallyt råder

Töre centrum har i flera år plågats av buskörningar. Nu har Törebon Maria Revholm ledsnat och kräver vuxenengagemang.

KRAFTTAG. Istället för att sänka hastigheten inför farthindret används ofta trottoaren som ersättning, enligt Maria Revholm. Nu vill hon se en gemensam kraftsamling för att komma tillrätta med problemen - innan olyckan är framme

KRAFTTAG. Istället för att sänka hastigheten inför farthindret används ofta trottoaren som ersättning, enligt Maria Revholm. Nu vill hon se en gemensam kraftsamling för att komma tillrätta med problemen - innan olyckan är framme

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2013-06-04 09:58

För tre år sedan flyttade tvåbarnsmamman Maria Revholm till sitt hus som ligger nära Folkets hus, busstationen och OKQ8:s obemannade station. Det är platser som lockar till sig bilburen ungdom, speciellt nattetid men även under kvällar. Och det handlar inte om lugna turer i byn.
–  De samlas på Folkets hus parkering och utanför OKQ8 för att spinna loss på asfalten. Jag vaknar ofta med hjärtat i halsgropen, säger Maria Revholm. 
Under dagtid har hon sett hur bilar, mopeder och crossmotorcyklar kör i hög fart genom centrum. För att undvika farthinder kör de upp på trottoaren och färden går också längs gågatan. En nybyggd lekpark som lockar många barn ligger mitt i farozonen för påkörning.   
– Det råder rena rallyt. Jag väntar bara på att en olycka ska hända, säger Maria Revholm. 
Hon har anmält flera händelser till polisen.
–  Men jag får aldrig veta vad som händer sedan, det gör mig frustrerad, säger hon.
Samtidigt förstår hon att deras resurser inte räcker till. Nu efterlyser hon ett vuxenengagemang för att komma åt problemen.
–  Vi behöver alla hjälpas åt, föreningar, företag, kommunen och polisen för att gemensamt skapa säkerhet och trivsel i Töre, och ungdomarna behöver också få komma till tals, säger Maria Revholm. 
Hon vill också se fler vuxna ute på byn.
–  Vi har verkligen ett guldläge att göra något bra av Töre som är ett fint samhälle att bo i, säger Maria Revholm.
Enligt Jan-Olov Hjelm, vid Kalixpolisen finns alla anmälningar noterade.
–  Alla ärenden ligger på vårt bord och polisen är rätt ofta till Töre, både på dagtid, kvällar och ibland mitt i natten. Vi skulle däremot önska att vi var fler så vi kunde jobba långsiktigt, i dag måste våldsbrott gå först.
Till hösten kommer polisens nya områdespolis att starta verksamhet kring droger och trafikkultur, enligt Jan-Olov Hjelm. Han rekommenderar också samverkan.
–  Det är mycket bra. Grannsamverkan som finns på flera områden i Kalix har visat sig ta ner brottslighet på ett fantastiskt sätt, säger Jan-Olov Hjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om