2019 var det 600 som sökte till Kalix folkhögskola, ifjol över 1 000 och till hösten ser det ut som att taket ska sprängas igen.
– Pandemin har gjort det svårare för flera grupper att ta sig in på arbetsmarknaden och jag tror att det handlar om det, säger rektorn Ida Nordlund.
För ett tjugotal år sedan skedde i princip all undervisning på plats. Numera genomförs 80 procent av utbildningarna helt eller delvis på distans och just under pandemin gäller det samtliga.
Det går 300 elever på Kalix folkhögskola, som har drygt 80 år på nacken, men den här vårterminen är det i princip tomt på området. Undantaget är film- och serieproduktionsstudenterna som kommit på en så kallad träffvecka för att jobba med praktiska övningar.
De bor på vandrarhemmet på skolan, där olika kurser är inbokade olika veckor för att det inte ska samlas för många.
– Det funkar bra att plugga hemifrån, men när vi är här får man en relation till sina klasskamrater att bygga vidare på, säger Ronja Ström Olsson från Älvdalen.
Samtidigt var distansupplägget en bidragande orsak till att hon sökte till Kalix.
För klasskamraten Anahita Melissa Awal från Umeå var det likadant.
– Jag kände att det var en bra början eftersom jag nyss har gått ut gymnasiet och bor kvar hos mina föräldrar, säger hon.
Trenden på senare år är att färre vill bo på internat och vistas hela tiden på skolan.
Ett tydligt exempel är journalistutbildningen som för många år sedan var en av Sveriges populäraste. När skolan beslutade att pausa den hade de bara åtta sökande. Nu startar den i höst igen men på distans och då har de över 60 som har sökt.
Ida Nordlund tror själv på betydelsen av "socialt lärande", men menar att man med dagens teknik kan uppnå det även på distans.
– Eftersom skolan ligger i Kalix har vi under många år fått fundera över hur vi ska överleva.
Ett av internaten har sålts och det andra är inte fullbelagt.
– Jag tror att det handlar om en förändring i människans sätt att tillgodogöra sig utbildning. Distans kan vara fantastiskt bra, till exempel för dem som har småbarn eller vill byta yrkesinriktning lite senare i livet.
Samtidigt kan det vara en stor fördel att bo på skolan.
– För många är det kanske det första boendet och man lär sig att ta ansvar. Det har ju varit folkhögskolans grej på något sätt, att man ska växa som människa.
Men det handlar också om lärarförsörjningen.
– Lärarbristen är alarmerande, så jag tror fler skolor behöver tänka lite mer utanför boxen.
På skolan jobbar 18-20 lärare, övrig kompetens köper de in. Även lärarna har möjlighet att arbeta på distans.
Till exempel på musiker- och artistutbildningen tar de in lärare från kommunala kulturskolan.
De vill erbjuda utbildningar som gynnar Kalix kommun, de lokala företagen och som Arbetsförmedlingen efterfrågar.
Folkhögskolan spelar en viktig roll idag, menar hon. Bland annat har efterfrågan på den studiemotiverande kursen som de har skapat för Arbetsförmedlingen ökat. Den riktar sig till dem som har hoppat av gymnasieskolan och behöver komma tillbaka till studier igen.
– Det finns signaler om att det är ännu fler avhopp från gymnasiet nu under pandemin.
På den allmänna linjen har man sedan chansen att läsa in gymnasiet om man har fyllt 18 år.
– Vi kan ge mer hjälp och stöd och kan vara mer flexibla i upplägget.
Myndigheten de jobbar mot är Folkbildningsrådet och pengarna kommer från staten. Utbildningen är i stort sett gratis.
Folkhögskolans styrelse bestämmer vilka utbildningar de ska ha. De är inte styrda på samma sätt som gymnasieskolor och högskolor.
– Vi ger möjlighet att utvecklas som människa, men tar också ett samhällsansvar för kompetensförsörjningen.
Hantverk, kreativt skrivande, lärarassistent, socialpedagog, artist och musiker och virtuell assistent är några exempel på utbildningar.
– Vi har nära kontakt med branschen om vad som behövs. Det var därför vi startade journalistutbildningen igen och kursen i film- och serieproduktion.
Eleverna på film- och serieutbildningen berättar att de har lärt sig massor under året. De har också fått chansen att göra åtta veckors praktik på produktioner som Lasse-Majas detektivbyrå och julkalendern.
Gästläraren Ted Kjellsson, regissör av Lasse-Majas detektivbyrå, från Skellefteå har arbetat på skolan i 20 år. Han gick själv sin utbildning här. Han tror att hans elever har goda möjligheter att få jobb efteråt.
– Den här klassen har varit fantastiskt.