Sikbeståndet i Kalix älv är kraftigt hotat. Det anser Lars-Erik Holmberg som håvat och notat sik under många år i Bondersbyn. Sina farhågor hänvisar han till egna iakttagelser och fångststatistik från byns notfiske. 1988 tog notlaget upp 3.000 kilo sik, två år senare hade mängden minskat med 1.000 kilo. Därefter har det gått stadigt nedåt. Förra året fångades 250 kilo. Säsongen för notfisket sträcker sig från 1 juli till 31 augusti. Åren 2003, 2006 och 2009 står för bottennoteringarna med fångster på cirka 100 kilo och lägre. En bidragande orsak var då älvens låga vattenstånd. Även i år är vattenståndet extremt lågt.
- Vi får ingenting i håvarna och i onsdags fick vi 90 sikar i noten. Många av dem var dessutom små och det är alarmerande, men det som oroar mest är att fångsterna är så låga år efter år, säger Lars-Erik Holmberg.
Dessutom har siken låtit vänta på sig i sommar. Normalt räknar man att den går upp i älven till Jakobsdagen den 25 juli. I år kom den tre veckor senare.
- Allt som nu händer är förödande för vårt kulturfiske. Vi har två notlag kvar i Kalix kommun, det behövs inte så många fler dåliga säsonger för att allt ska försvinna, säger Lars-Erik Holmberg.
Flera orsaker
Trålfisket, miljöpåverkan och den långa vandringsvägen upp till älven kan vara några orsaker till nedgången, tror Lars-Erik Holmberg.
- Trålningen efter löja är ödesdiger, där följer mycket av de minsta sikarna med i trålen. Det är också många andra som hinner nagga i beståndet på vägen upp hit, säger han.
Stefan Larsson är fiskekolog och ansvarig i Sverige för det finsksvenska samverkansprojektet Intersik där bland annat sikbeståndens och sikfiskets tillstånd i Bottniska viken behandlas.
- Vi är oroliga. Beståndet av både havs- och älvlekande sik har minskat stadigt sedan mitten av 1990-talet, för den havslekande siken är situationen ännu sämre än för älvsiken, säger han.
Han ser däremot ingen risk att beståndet försvinner helt.
- Nej. Det finns statistik som antyder att det var ännu sämre på 1970-talet.
Vad är det som orsakar nedgången?
- Det finns ingen enskild orsak, men en ökande sälstam och miljöpåverkan kan vara bidragande faktorer, säger Stefan Larsson.