Vi har berättat att tandvårdskrisen bland annat lett till att människor söker sig till Finland.
Jostein Lunde, 81, är en av dem.
Regionrådet Linda Frohm sade då att de är medvetna om problemet och ska ta beslut om åtgärder.
Regionstyrelsen har tagit beslut om ett första åtgärdspaket för tandvården.
I det ingår att upphandla stafettandläkare där bristen är som störst, integrera tandvården i God och Nära vård, samlokalisera med primärvården, inrättande av specialistområde för tandvård till sjuka människor och i samarbete med Luleå tekniska universitet verka för en distansutbildning för tandläkare i länet.
– Vi har för dålig tillgänglighet till folktandvården i länet, det gäller inte överallt, absolut sämst är det i Gällivare och där efter följer östra Norrbotten, säger Linda Frohm som tillägger:
– Barn och unga klarar vi överallt. Bristen handlar om vården för vuxna friska personer. Skillnaden mellan tandvården och annan hälso- och sjukvård är att det offentliga inte har ansvar för att erbjuda tandvård till den gruppen eftersom marknaden är fri, samtidigt vill vi vara tillgängliga eftersom god tandhälsa har stor betydelse för hela livskvaliteten.
Linda Frohm säger att det är ett problem att de privata aktörerna inte tar emot barn och unga och få patienter med särskilt tandvårdsstöd (sjuka), och att de därför tittar på att öka ersättningen till privattandläkarna för just dessa grupper i syfte att folktandvården ska kunna ta emot fler vuxna friska människor.
– Jag har besökt varenda klinik i länet och hör att en anledning till att personal lämnar folktandvården är att de anser att de tappar i sitt hantverksyrke när de bara jobbar med barn och unga och inte får jobba med den bredd som de är utbildade för.
Stafettandläkare?
– En kontroversiell åtgärd, hatad och älskad. Vi har gett uppdraget att upphandla privata tandläkare i områdena där bristen är som störst. Våra övriga åtgärder leder inte till en lösning på krisen den närmaste tiden, så vi behöver denna också. Vi vill inte ha kostnadsdrivande åtgärder, men samtidigt är vi skyldiga att lösa tandvårdskrisen, säger Linda Frohm som säger att fler idéer om åtgärder finns.
– En idé är att erbjuda pensionerade tandläkare i länet att mer fördelaktigt arbeta några år till. Vi ger oss inte förrän vi har löst problemet.