Kommunal om sommaravtalet: "En jättetydlig signal"

Skulle du sälja din sommarsemester för 30 000 kronor? Det erbjudandet har vårdbiträden och undersköterskor inom vård och omsorg vid Kalix kommun, enligt sommaravtalet där också alla sommarvikarier som jobbar åtta veckor eller mer får en bonus på 10 000 kronor. "Vikariebonusen upprör många" säger Eva Strand för facket Kommunal i Kalix.

"Det är viktigt att medarbetarna får sin vila, men brukarna måste få sina insatser. Vi har försökt in i det sista att hitta andra lösningar" säger Marianne Strömbäck.

"Det är viktigt att medarbetarna får sin vila, men brukarna måste få sina insatser. Vi har försökt in i det sista att hitta andra lösningar" säger Marianne Strömbäck.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-06-04 05:00

Socialförvaltningen har ett sommaravtal, förhandlat med Kommunal, för vårdbiträden och undersköterskor inom vård och omsorg.

Sommaravtalet innehåller dels att alla vikarier som jobbar minst åtta veckor under juni till och med augusti får en bonus på 10 000 kronor, dels bonus till anställda som flyttar på sin sommarsemester.

Anställda som skjuter en till två veckor på sommarsemestern får en bonus på 8 000 kronor per vecka, den som skjuter tre veckor på semestern får en bonus på totalt 23 000 kronor och den som skjuter fyra veckor på semestern får en bonus på totalt 30 000 kronor. 

Det finns förbehåll för bonusen, bland annat regleras hur mycket vikarierna måste jobba samt för alla regleras antalet tillfällen och dagar för frånvaro och om de överskrids uteblir bonusen.

Anställda erbjuds sedan att ta semester under september till november, men de lovas då inte fyra veckor sammanhängande semester.

Marianne Strömbäck, områdeschef inom äldreomsorgen, säger att syftet med bonusen till alla vikarier är att locka fler att jobba längre utifrån att det är vad verksamheterna behöver, och att "inte så många" anställda därmed ska behöva flytta sina sommarsemestrar.

– Det är viktigt att medarbetarna får sin vila, men brukarna måste få sina insatser. Vi har försökt in i det sista att hitta andra lösningar.

Hur många vikarier saknas?

– Jag kan inte säga exakt men totalt ett 40-tal, säger Marianne Strömbäck.

Eva Strand, förtroendevald i Kommunal och skyddsombud, säger att det är första gången Kalix kommun erbjuder dem sommaravtal.

– En jättetydlig signal om att ta itu med frågan.

Hon berättar att många av deras medlemmar är upprörda över att nya vikarier, tack vare bonusen på 10 000 kronor, lönemässigt går om många som jobbat i vård och omsorg i många år.

– Vi förstår att många är upprörda, men vi förstår också arbetsgivaren, vad ska de göra? Bonusen är inte problemet, problemet är de låga lönerna.

Eva Strand säger vidare att de tycker att lösningen med att skjuta på semesterveckor inte är bra, men att det var väntat att landa där.

– Det är aldrig bra att sälja ut den lagstadgade rätten att få fyra veckors sammanhängande semester under juni till augusti. Dessutom finns problemet kvar, eftersom personalbristen inte "bara" är ett sommarproblem i Kalix.

Skjuter du på din semester?

– Nej. För mig är det viktigt att få min lagstadgade semester under sommaren. Jag är inte intresserad av att ha mina veckor under september till november, sommaren är så kort här uppe och jag vill njuta av solen. Jag tycker också att kommunen på allvar måste ta itu med den personalbrist som finns året om och en bra början är att se över arbetstiderna och lönerna, säger Eva Strand.

Anna-Lena Andersson, socialchef, säger "det är svårt att prognostisera vad avtalet kommer att kosta för förvaltningen".

– På lång sikt måste mer göras för att säkra kompetensförsörjningen med satsningar på bland andra undersköterskor och vårdbiträden och deras arbetsmiljö. Det gäller både nationellt övergripande och lokalt, för vi har fler år och även somrar och vi vet att den demografiska försörjningskvoten i Kalix ökar. Det är ett glapp mellan behovet och arbetskraften.

Krisen i vård och omsorg

Norr media har berättat att skyddsombuden i nio hemtjänstgrupper i Kalix kommun har skrivit under begäran enligt paragraf 6:6a om föreläggande eller förbud till Arbetsmiljöverket.

Det stora problemet är, enligt både fackliga företrädare och företrädare för arbetsgivaren, att det saknas personal.

Personalbristen får konsekvenser som att scheman trycks ihop och det blir tajtare med körtider och annat.

Bristen uppges vara störst inom hemtjänsten men finns även inom särskilda boenden i Kalix kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!