Potatisost - en maträtt som är värd att bevara

När potatisen står klar för upptagning är det dags för potatisosten att komma på bordet. En gammal mattradition i Kalix kustbyar som riskerar att försvinna.

ENKELT. Ett enkelt recept på en delikat maträtt, tycker Birgitta Pettersson.

ENKELT. Ett enkelt recept på en delikat maträtt, tycker Birgitta Pettersson.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2009-09-30 06:00
Det doftar av kummin och nygräddat hemma i köket hos Birgitta Pettersson i Nyborg, utanför Kalix. I ugnen bubblar en smet som sakta förvandlas till gyllenbrun när värmen gör sitt. Det handlar om potatisost - en gammal mattradition med ytterst lokal förankring. Spridningsområdet är kustbyarna i Kalix, från Siknäs till Ytterbyn, möjligen kan den ha tillagats även i Sangis. Kort säsong
Birgitta Pettersson är född och uppvuxen i Ytterbyn, i hennes hem har potatisosten alltid varit ett givet inslag på matbordet under några få veckor på hösten. Potatisosten har en kort säsong. -  Det här är ingen åretrunträtt, man börjar tillaga den när potatisen är klar att tas upp och slutar efter några veckor. Själv beskriver hon smaken som pikant beroende på en kombination av sirap och kummin i smeten.Ingredienserna är få: Varm kokt färskpotatis, sirap, kummin, mjöl, mjölk och salt. Allt rörs ihop till en tjockare smet som breds ut i en väl smord långpanna. Efter drygt 40 minuter är den klar att tas ut. Sedan är det bara att plocka fram tunnbröd - för det är så den ska ätas, enligt Birgitta Pettersson. På tunnbröd
-  Man brer ut den på tunnbröd medan den är varm, något mer behövs inte. I vissa byar har man lingonsylt till men det förtar smaken tycker jag. Potatisost kan med fördel ätas dagen efter. -  Då har den stelnat och kan skäras i bitar som värms upp försiktigt, säger Birgitta Pettersson. Billig
Att den stelnar tros också vara orsaken till namnet. Varje år håller Ytterbyns hembygdsförening en fest för potatisostens bevarande. Tyvärr är den gamla rätten på väg att försvinna, vilket Birgitta Pettersson beklagar. -  Den behöver leva vidare, utöver att den är god så är den både billig, mättande och enkel att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om