Ponderosa 4H vill hitta tillbaka till sina rötter

Efter år av nedgång växer nu odlingar igen på gården Ponderosa 4H i Stråkanäs. De går tillbaka till självhushållning och ska locka mer folk med smådjur till gården.

BALANSERAD. Anna-Karin Horney har fått en helhet i livet. När hon åkte på en stroke omvärderades karriären. Arbetet på gården, och kaninen Titti, känns som fritid.

BALANSERAD. Anna-Karin Horney har fått en helhet i livet. När hon åkte på en stroke omvärderades karriären. Arbetet på gården, och kaninen Titti, känns som fritid.

Foto: Mathias Asplund

Kalix2010-07-31 06:00
På 4H-gårdar upplever barn en svensk bondgård med självhushåll, med dess olika djur och växter. Det ska vara en aktiv verksamhet där man utvecklas genom att ta del av de sysslor som finns. På senare år har gården varit känd som hästgård men med experter inom bland annat jordbruk och biologi, och ideella krafter ska det bli ändring.Arbete som fritid
Anna-Karin Horney vill återuppliva gårdens odlingar och smådjurhållning. Hon är tidigare egenföretagare och lärare som flyttade hem från Luleå efter en stroke som förändrat hennes liv helt.- Tidigare har jag bara jobbat. Nu lever jag ett mer balanserat liv. Gården känns mer som fritid, sa hon.Men redan på 1970-talet besökte hon själv gården. Det visar sig vara ett genomgående tema. Camilla Ögren som ideellt tar hand om smådjuren började rida på gården som sexåring. De vill ha mer smådjur på gården och berättar att folk utan möjlighet för djur hemma, för en billig peng kan ha dem på gården. Just nu byggs lokaler om för att anpassa och göra det fint för djuren om vintern.Mångkultur
Hagen delas av geten Skrållan, grisarna Herman och Ivar, fåret Märta och några till. På gården finns även två stora hästar, en ponny, änder, kaniner, marsvin och höns. Lådorna prunkade av kryddor, blom- och grönkål, broccoli, rovor, spenat, morötter och massor av andra växter. Fyra olika sorter potatis gror i landet bredvid. De har såtts av barn på läger. Två har hållits i sommar och en förhoppning är att skolorna ska vilja besöka gården. Tanken är inte bara att lära sig odla, utan att skapa en koppling mellan sunt liv och företagsamhet.Nästa år firar gården 40 år. Då hoppas Anna-Karin att de utökat odlingen, har en färdig naturstig runt området, möjlighet till kolonilotter och en aktiv smådjurverksamhet. Men framför allt en öppen gård där alla är välkomna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om