Politisk oenighet om utbildning i hästhållning

Den planerade gymnasieutbildningen i hästhållning delar politikerna i två läger: De styrande vill utreda saken vidare, oppositionen säger nej. "Det här är kanske inte vad vi ska prioritera just nu" säger Inga-Lis Samuelsson (C).

"Jag är mycket tveksam till att vi i det här skedet, med de diskussioner vi har i vår kommun, ska gå vidare" säger Inga-Lis Samelsson.

"Jag är mycket tveksam till att vi i det här skedet, med de diskussioner vi har i vår kommun, ska gå vidare" säger Inga-Lis Samelsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-05-21 21:00

Utbildningsnämnden har fått en dragning om utredningen om utbildningen i hästhållning på Naturbruksgymnasiet.

Vi har berättat om planerna, utbildningen ska leda till eleverna blir diplomerade hästskötare och profilen ska vara tydlig mot ridning.

De styrande politikerna vill ge Charlotte Sundqvist, utbildningschef, uppdraget att gå vidare med utredningen genom att ta fram kostnaderna och kompetenskrav för karaktärsämnena på utbildningen.

Oppositionen godkänner utredningen som hittills är gjord men vill inte gå vidare med saken.

– Jag är mycket tveksam till att vi i det här skedet, med de diskussioner vi har i vår kommun, ska gå vidare. Vi är i ett skede där vi har startat dyra utbildningar, vi har samarbete med näringslivet, vi kan komma att behöva förändra utbudet. Det känns inte rimligt att då starta en ny dyr utbildning, säger Inga-Lis Samuelsson (C).

– Det känns osäkert att utvidga gymnasiet när vi i nästa steg kanske måste dra ned, säger Tomas Johsund (L).

Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden, säger "det finns alltid plus och minus, vi ska inte ta beslut i dag".

– En satsning på utbildning inom hästar, en satsning på framför allt tjejer, kan leda till ökad inflyttning, säger Sven Nordlund.

Beslutet blev att utreda saken vidare enligt ovan, (M), (C) och (L) reserverade sig mot beslutet.

Resultatet ska presenteras för nämnden i oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!