Vi har nyligen berättat att bybor i Ytterträsk, Morjärv, protesterar mot att vattnet är missfärgat och att vägen genom Ytterträsk är usel.
De åtgärder som hittills gjorts, exempelvis spolningar, har inte hjälpt och de kräver att kommunen agerar.
– Vattnet är en tickande bomb, en stor grej som berör hela Morjärv och som kommunen måste ta tag i. Ledningarna är från 1950- och 1960-talet, de måste bytas ut eller ersättas med "rör i röret". Saken måste lyftas till politiken, de måste skjuta till pengar, sade Bernt Selberg som har egen brunn.
– Vägen är under all kritik, att sköta den som nu genom att bara täcka igen groparna fungerar inte, håligheterna kommer tillbaka. Vägen måste skrapas ordentligt, sade Janne Björklund.
Stig Karlsson säger att de inom kort ska gå ut med information om de åtgärder som planeras.
– Vi ska göra en omläggning, av vattnet, på någon sträcka i området. Vi har haft liknande problem i Sangis och där byggde vi om i slutet av ledningen, vi gjorde en återföring så att vattnet strömmar tillbaka, och där avhjälptes problemet med den åtgärden, säger Stig Karlsson som tillägger:
– Vi kommer som politiker att bevaka frågan. Vattenfrågan ska lösas och det sker under nästa år.
Vägen genom Ytterträsk är ett annat problem.
– Vägen ska hyvlas, arbetet ska ske på hösten, och det är möjligt att vi också måste göra någonting åt bärlagret, säger Stig Karlsson.
Samhällsbyggnadsnämndens budget för vatten, avlopp och vägar har utökats från fem till tio miljoner kronor år 2022 och i planen finns 15 miljoner kronor för 2023 och 20 miljoner kronor för 2024.
– Vi är inte obekanta med problemet med gamla ledningar. Vi har begärt, och fått, mer pengar. Vi har haft fem miljoner kronor per år under en lång period och det räcker inte långt i sammanhanget, säger Stig Karlsson.
Veronica Björklund säger att nu planerade åtgärder låter bra, men att kommunen känt till problemen i många år:
– Det är en skandal! Vi har bott här i drygt två år och spolat bort många kubik vatten för att få lite bättre vatten i kranarna och vi har inte fått någon som helst kompensation för det.
Janne Björklund säger om vattnet att bybor lämnat just förslaget om återföring av vattnet och att han tror på idén.
Han säger också att vägen hyvlades förra veckan.
– När det sedan började regna kom groparna tillbaka. Det måste definitivt göras någonting åt bärlagret, säger Janne Björklund.