Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom beslutet om nedskärning av röntgenverksamheten i Kalix.
Frågan är om de vet i vilken utsträckning ambulanstransporterna påverkas av att patienter som varit beroende av röntgenläkare i Kalix framöver ska träffa röntgenläkare i Sunderbyn?
Agneta Granström (Mp), landstingsråd, säger att ambulansverksamheten följs kontinuerligt och att siffran – hur mycket ambulanstransporterna väntas öka – finns med i underlaget (det hela utredningsmaterialet) men inte i ärendet på regionstyrelsens bord.
Glenn Berggård (V), landstingsråd, säger att den aktuella siffran – hur många fler ambulanstransporter från östra länsdelen de räknar med – inte är någonting som han hört talas om.
Lars Åke Mukka gruppledare (C) i regionstyrelsen:
– Siffran har inte varit på regionstyrelsens bord. Den väntade ökningen och ökade kostnaderna är just det vi har efterlyst i materialet.
Norrbottens media sökte under gårdagen Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör, för att få siffran. Tyvärr resultatlöst.
Agneta Granström säger att de ökade ambulanstransporterna från östra länsdelen, från år 2010 till år 2016, också kan förklaras med en mer utvecklad vård:
– Det har hänt mycket under åren som gått. År 2010 hade vi exempelvis inte ballongsprängning dygnet runt, som vi har nu vid hjärtcentrum i Sunderbyn. Fler patienter tas direkt dit, så klart.