Polisens statistik visar att det anmäls över 16 000 bedrägeribrott i Sverige varje månad, att fler än 2 200 (14 procent) av dessa riktas mot äldre personer och att drygt hälften av de drabbade vid romans-, investerings- och befogenhetsbrotten är äldre människor.
I östra Norrbotten var de anmälda misstänkta bedrägeribrotten 319 och människor 65 år och äldre är mest drabbade (siffra 2022).
Det finns dock ett mörkertal.
Jan-Erik Abrahamsson, tf kommunpolis i östra Norrbotten, säger att anmälan är viktig, inte minst för att visa på hur stort problem de misstänkta bedrägerierna är men också för att visa vilka resurser som behövs för arbetet.
– Vi är generellt lite för godtrogna. Vi måste vara uppmärksamma. Bedragarna scannar av och söker hela tiden nya sätt att tjäna pengar, de jobbar ofta i grupp om tre eller fyra personer och är väldigt svåra att upptäcka. De är duktiga på att manipulera och det kan se ut som att de ringer från exempelvis ett större företag eller en bank men tänk på att myndigheter och banker inte kontaktar kunder på det sättet, säger Jan-Erik Abrahamsson som också tipsar om att vi ska hjälpa varandra genom att prata om kontakter vi känner oss tveksamma kring.
Andra tips från Ingrid Brindelöv-Wiklunds föreläsning till dig som är drabbad är att blockera profilen på alla sociala medier, kontakta polis och bank, att gärna söka psykologiskt stöd och att komma ihåg att du inte är ensam och att det finns hjälp.