Polisen på Facebook: "Vi berättar om vår verklighet"

När polisen Mikael Engren i Kalix skriver inlägg på Facebook kan han få över 500 lajks. På ett personligt sätt försöker han berätta för allmänheten om polisens verklighet.

Mikael Engren, polis i Kalix, skriver inlägg på Facebook som nås av många och kan få stor spridning.

Mikael Engren, polis i Kalix, skriver inlägg på Facebook som nås av många och kan få stor spridning.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-05-23 08:28

Facebook-sidan "Polisen östra Norrbotten" har över 8 000 följare och den flitigaste skribenten är Mikael Engren, kommunpolis i Kalix.

– Det är ju ett relativt nytt fenomen att vi är ute på nätet på det här sättet, säger han.

Många har sett tv-serien Tunna blå linjen, där en av poliserna skriver inlägg på Facebook. I serien fick man också se hur allmänheten både hyllade, kritiserade och baktalade polisen i sociala medier.

Mikael Engren såg själv tv-serien tillsammans med sin familj och tyckte den var både berörande och verklighetstrogen.

– Man känner igen mycket av det som de ställs inför, men det är mycket mer komprimerat, både för att det är en tv-serie och för att det är i en storstad.

Inför påsken gjorde Mikael Engren en uppdatering och uppmanade alla bilister att hålla sig nyktra i trafiken. Han gjorde ett inlägg om ungdomar och alkohol inför Valborg. Flera har handlat om vikten av att hålla avstånd under pandemin och att föräldrar måste stötta sina barn i att inte ha hemmafester. Ofta lyfter han andra yrkesgrupper som han tycker gör ett bra jobb exempelvis inom sjukvården, räddningstjänsten eller skolan.

Det har också handlat om ungdomar och cannabis och hur man känner igen tecken på missbruk.

– För oss är det ett av verktygen för att sprida budskap och öka medvetenheten om brottsförebyggande pusselbitar, men också för att vi behöver rekrytera fler till polisyrket.

Han skriver sina inlägg på telefonen när andan faller på.

Försöker du var personlig på Facebook eller är det strikt arbetsmässigt för dig?

– Jag har svårt att inte vara personlig i jobbet, så man sätter väl alltid en personlig prägel på allt man gör. Man försöker ju som tjänsteman vara så objektiv och saklig som möjligt när det kommer till fakta, men sedan när man beskriver en händelse som vi har upplevt så kan det bli känslor involverade i det också.

Under pandemin har han ofta känt sig frustrerad över att folk har umgåtts på ett oförsiktigt sätt så att smittan har spridits, samtidigt som han vet hur hårt sjukvårdspersonalen kämpar.

Upplever du att ni får mycket kritik i sociala medier?
– Det beror litegrann på hur den allmänna opinionen är och vad som har hänt. Det finns allt mellan himmel och helvete. När våra kollegor gjorde ett fantastiskt jobb på Drottninggatan i Stockholm för några år sedan var uppmärksamheten på den positiva sidan, medan andra händelser kan dra ner och ge negativa reaktioner.

Han vet att det finns människor som har haft tråkiga upplevelser i samband med polisinsatser.

– En del får lära sig från barnsben att det är en motpart i samhället.

Själv har han däremot en positiv bild av dem som söker sig till yrket.
– Jag träffar ju polisaspiranterna och det är väldigt fina unga personer med ett gott hjärta som vill göra en förändring, inte bara i sin egen tillvaro utan i samhället.

På frågan om vilken som är den svåraste kriminaliteten att bekämpa i dag svarar han: Mäns kriminalitet.

– Det är den som påverkar samhället mest och kostar mest. Det gäller alltifrån våld mot kvinnor till missbruksproblem. Män begår de absolut flesta brotten och någonstans måste man komma i fatt det här problemet och komma till rätta med det. Vad har vi för mansbild? Vad är det våra unga pojkar måste leva upp till? Det är inte bara biologi utan det är även vår kultur som skapar den. 

Mikael Engren

Ålder: 47

Bor: Kalix

Familj: Fru och tre barn

Gör: Kommunpolis för de fem kommunerna i Östra Norrbotten

Fritidsintressen: Träna själv och träna ungdomslag i fotboll och innebandy

Måtto: Ha kul och leva livet fullt ut, men inte på bekostnad av andra

Därför ville jag bli polis: Min pappa var polis, så jag har vuxit upp i en polisfamilj och pappas kollegor kom hem till oss fikade. Jag har nästan alltid velat bli polis, men bestämde mig att söka in på polishögskolan först efter att jag hade fyllt 30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!