Polis kunde inte sikta i mörkret

När en Kalixpolis drog vapnet och riktade det mot en beväpnad man kunde han inte sikta med sitt vapen på grund av att det var för mörkt ute. Händelsen har resulterat i en tillbudsrapport och betecknas som allvarlig.

Kalix2010-05-28 06:00
Den 21 mars i år skulle en polisman gripa en misstänkt person som befann sig i en fastighet i Kalix. Mannen var misstänkt för olaga hot och skadegörelse.När den misstänkte mannen mötte polisen på gårdsplanen var han beväpnad med ett gevär och då drog polisen sitt vapen, en Sig Sauer P 225, och tog skydd bakom polisfordonet.Eftersom det vid tillfället var mörk utomhus kunde polismannen varken se korn eller sikte på sitt tjänstevapen. Polisen skriver i sin anmälan: "... det är i princip omöjligt att sikta när det råder mörker i omgivningen där man befinner sig".Exponerad
Polisen fick flytta sig för att det skulle falla ljus på vapnets sikte och då fick han lämna det skydd som polisbilen hade gett och istället exponerade han sig för en eventuell attack från den misstänkte.När polismannen flyttade på sig föll ljuset från gatubelysningen och från ljusrampen på polisbilens tak på vapnet och då kunde han sikta sitt vapen mot den gevärsförsedde Kalixbon. Polismannen anser att det är en brist eller ett fel i utrustningen att det inte går att sikta i mörker och begär nu att tjänstevapnet ska bytas ut eller förses med mörkerhjälpmedel, ett så kallat tritiumsikte.
Genom att förse vapen med självbelysta siktessystem blir det lättare för skytten att sikta på sitt mål när siktförhållandena är dåliga på grund av dålig belysning. Både militär och polis använder tekniken men även en del jägare och sportskyttar har också bytt ut sikte och korn på sina vapen.Ämnet tritium är svagt radioaktivt och används bland annat i klockor och självlysande nyckelringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!