Planer på kaninslakteri

Byn Björkfors kan få norra Sveriges enda kaninslakteri och kanincharkuteri. Planerna står Törebon Ingemar Eliasson för och han planerar att till en början kunna anställa tre personer. Men först måste uppfödare utbildas och ett hus totalrenoveras.

KALIX2007-06-16 06:00
Att äta kaninkött hör kanske inte till vanligheten men det är definitivt ingen nymodighet.
Redan 1200 före Kristus åt man kanin här uppe i Norden.
Nu har kaninköttet fått lite av en renässans och i dagsläget finns det nio kaninslakterier i landet.
Ingemar Eliasson hoppas att den siffran inom en snar framtid ändrats till tio. Han har införskaffat en äldre byggnad i Björkfors där han vill bedriva både slakteri men även vidareförädling via ett charkuteri.

Tror att det finns en marknad
- Efterfrågan av kaninkött är i dag större än produktionen så visst finns det en marknad, förklarar Ingemar Eliasson. Han har själv burit på idén länge och gick uppfödarkurs på Vreta kaningård i Enköping 2002.
Planerna är att renovera den gamla affären i Björkfors och samtidigt starta upp uppfödarutbildningar här i Norrbotten.
För att slakteriet ska få tillgång till råvaran behövs det cirka 25 uppfödare i närområdet.
Småskaligheten är viktig för Eliasson och hans slakteri ska inte överskrida 10.000 djur per år, vilket motsvarar cirka 15 ton kött. Med den mindre verksamheten kan han själv besiktiga sitt kött och får sedan sälja det inom landet.

Norrbotten släpar efter
I södra Sverige är efterfrågan från de finare krogarna så stor att de livsmedelsbutiker som börjat visa intresse haft svårt att få tag på kaninkött.
- Vi är lite efter här uppe när det gäller att äta kanin men det anses som en delikatess i många länder och har blivigt en vanlig rätt på finare restauranger söderöver.
Eliasson som själv drabbats av två hjärtinfarkter propagerar för kaninköttets förnämlighet för hjärt- och kärlsjuka. Kanin innehåller bara fyra procent fett och är ett ljust och magert kött som är fastare än kyckling och lite mildare i smaken. Eftersom Eliasson efterfrågar småskalighet även hos sina blivande uppfödare ser han ingen konflikt i djurhanteringen.

Inga långa leveranser
- Det är viktigt för mig med småskalighet och att allt ska vara närproducerat, inga långa leveranser med tanke på både djuren och miljön, säger Eliasson. Trots att kaninerna slaktas vid fyra månaders ålder är slaktutbytet högt, ligger på 68 procent.
- Ingenting ska gå till spillo, jag ska ta reda på och bereda skinnen och magsäcken ska gå till specialfoder för hundar med känsliga magar, säger Ingemar Eliassson. När slakteriet och charkuteriet kan vara igång har har svårt att säga i dagsläget, allt beror på när han färdigrenoverat den inköpta fastigheten i Björkfors.
Vi äter förhållandevis lite kaninkött i Sverige om man jämför med andra länder i Europa; 0,2 kilo per år och capita. På Malta äts det 9 kilo /år och i Italien och Frankrike cirka 6 kilo per person och år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om