Planen: Storskalig vindkraftsproduktion till havs

Företaget WPD Offshore planerar storskalig, havsbaserad vindkraftsproduktion i Kalix kommun - en mil från naturreservatet Malören. "Om planerna blir verklighet så blir detta det största havsbaserade vätgasprojektet i Europa" säger Olle Hedberg, vd vid WPD Offshore.

"Det behövs storskalig, förnyelsebar energiproduktion. Utifrån våra initiala studier så ser vi att det finns mycket goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft i Bottenviken" säger Olle Hedberg.

"Det behövs storskalig, förnyelsebar energiproduktion. Utifrån våra initiala studier så ser vi att det finns mycket goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft i Bottenviken" säger Olle Hedberg.

Foto: Kitty Lingmerth

Kalix2022-04-09 06:00

Olle Hedberg säger att anledningen till att bolaget undersöker förutsättningarna för vindkraftsetablering här är att det inom en snar framtid kommer att uppstå ett stort behov av ny energiproduktion i norra Sverige tack vare industrins omställning.

– Den stora utmaningen i regionen är att det måste komma till en faslig massa mer energi. Det handlar om förnybar el från vindkraft, men också om fossilfri vätgas. När industrierna ställer om så uppstår ett stort energiunderskott och Svenska kraftnät har sagt att det är svårt att bygga ut transmissionsnätet för att möta hela det stora behovet, säger Olle Hedberg som fortsätter:

– Det behövs storskalig, förnyelsebar energiproduktion. Utifrån våra initiala studier så ser vi att det finns mycket goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft i Bottenviken. Vi har påbörjat undersökningar i Kalix kommun och tidiga dialoger med kommunen och lokalsamhället. Platsen i Bottenviken har stora avstånd till land och bebyggelse, fördelaktigt djup och goda geologiska förutsättningar.

Planen är att anlägga 70 till 120 vindkraftverk med en totalhöjd på 290 till 350 meter.

Nu undersöks ett cirka 450 kvadratmeter stort område till havs, cirka en mil ut från Malören och cirka 33 kilometer från fastlandet.

WPD undersöker också möjligheten att producera vätgas inom vindkraftparken, som via pipelines skulle kunna försörja industrierna med energi. 

Den möjliga energiproduktionen lär handla om cirka 10 terrawattimmar per år, vilket motsvarar omkring åtta procent av Sveriges totala årliga energiförbrukning - eller ungefär en fjärdedel av Danmarks totala årliga energiförbrukning.

Hur påverkar klimatet och isarna?

– Utifrån de analyser vi gjort så här långt så ser vi att vi kommer kunna bygga fundament som kan motstå isens kraft. Den centrala utmaningen är att vi ska kunna ta oss ut till vindkraftverken och byta komponenter även när isen är för tjock för fartyg att färdas där och för tunn för att använda andra lösningar. Vi undersöker nu detta närmare.

Hur tänker ni kring miljön?

– I samråden med myndigheter, kommuner, allmänhet och föreningar kommer vi att inhämta kunskap om hur vi kan vi utforma projektet så optimalt som möjligt. Vi gör också grundliga utredningar med hjälp av oberoende experter. Det är en rigorös miljöprövning som väntar, avseende allt som rör havsmiljön med bland annat fisk- och fågelliv, den ska visa hur vi kan samexistera.

Naturreservatet Malören beskrivs ofta som en unik plats.

– Malören är en jätteviktig plats, vi ser gärna att vi är med och utvecklar så att den kan bli tillgänglig året runt, säger Olle Hedberg som exemplifierar bidragandet med att företaget avsätter en procent av nettointäkterna som bygdemedel till kommunen. Han kan dock inte säger hur mycket pengar det kan handla om mer än "det kan röra sig om många miljoner kronor per år".

WPD undersöker också förutsättningarna för etablering av en ny pipelineinfrastruktur för vätgas.

Diskussioner om utveckling av Kalix hamn har aktualiserats, den kan utgöra en viktig bas för vindkraftparkens driftorganisation.

– Vi ska bjuda in till stora samrådsmöten i maj månad, där ska vi ta in alla argument. Det krävs, för att projektet ska bli lyckat, att vi har folket med oss, säger Olle Hedberg.

Tidplan vindkraftparken

Företagets föreslagna tidplan ser ut som följande:

- Hela projektet är nu i skedet att tidiga dialoger skett och sker och samråd planeras vår/sommar 2022

- Undersökningar och framtagande av miljökonsekvensbeskrivning ska ske 2022/2023

- Inlämnande av ansökan planeras vår 2023

- Vindkraftpark i drift under 2030

Källa: WPD Offshore, presentationsmaterial

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!