Pippi på plats vid årets premiär

Under måndagen var det årspremiär för färjan över till före detta skiljestället Vassholmen i Kalix. Barnfamiljerna var de första på plats för att klappa fåren och träffa Pippi Långstrump.

KALIX2006-06-27 06:00
- Vi inriktar oss speciellt på barnaktiviteter för det har vi märkt fungerar, förklarade Ronnie Nordqvist ordförande för kulturföreningen.
Förra året hade Vassholmen över 8.500 besökare mellan 26 juni till slutet av augusti. I år hoppas Vassholmens kulturförening att slå det rekordet.
Förutom teaterföreningen Bröts föreställningar händer det ganska mycket på holmen. Under sommaren kan du se på konst, gå workshop i dans, se revy med Vitåfröna, träffa en livs levande indian och mycket mer. Ponderosas 4H förening tar med både höns och hästar för att ut­öka utbudet av levande djur.
- Vi tror mycket på vårt utbud i sommar och allsångskvällarna brukar vara ett populärt inslag, berättar Ronnie Nordqvist.

Pippi på plats
Under sommaren arbetar ett 25-tal personer på Vassholmen men fortfarande är det mycket ideell verksamhet från föreningen för att erbjuda besökarna en bra upplevelse.
Självaste Pippi Långstrump finns på plats tre dagar i veckan för att leka och dela ut presenter till barnen.
Under premiärdagen fick hon mycket att stå i, barnen trängdes likt flugor på en sockerbit för att träffa sagofiguren och få en silverskatt.
- Nästa gång måste jag ha kölappar för att de ska slippa trängas och istället ha ro att leka, sade en glad Pippi (Carina Bergdahl).
För att komma över till Vassholmen kör färjan kontinuerligt mellan fastlandet och holmen hela dagen.
fakta
Vassholmen i Kalix användes som skiljeställe under flottningen. På holmen har över 3.000 personer arbetat och då skiljestället var igång var holmen helt självförsörjande. Arbetarna byggde sina egna båtar och verktyg, och en stab kokerskor lagade mat åt arbetarna. De som kom från andra kommuner, främst Överkalix, bodde hela sommaren på holmen. I dag har Vassholmen ett flottarmuseum som speglar det hårda arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om