"Pinsamt att politiker skrivit under"

Politikerna i Norrbotten har gått i skogslobbyisternas fälla och det är pinsamt. Det anser Annica Eriksson, (MP) med anledning av Norrbottensdeklarationen.

Kalix2009-09-30 06:00
Norrbottensdeklarationen är en appell till regeringen med krav på möjligheten att bedriva ett uthålligt skogsbruk i länet. Där framförs också krav på att ytterligare avsättningar till reservat stoppas. Deklarationen är bland annat undertecknad av tolv av länets 14 kommuner. -  Att branschen och politiken tar gemensam höjd för utvecklingen av framtidens skogspolitik är unikt, sa kommunalrådet Robert Forsberg (S) i Kuriren på tisdagen. Pinsamt
Miljöpartiet reagerar.- Det här är ett dokument som varit igång ett år och jag sade redan då att jag inte står bakom deklarationen. Vi ska ha ett hållbart skogsbruk, inte ett skogsbruk utifrån virkesbrist. Här har man gjort en svag analys, säger Agneta Granström, gruppordförande för miljöpartiet i landstinget.Annika Eriksson anser att deklarationen är pinsam eftersom den innehåller flera faktafel. Bland annat reagerar hon över uppgiften att en sjättedel av länets skog är skyddad i reservat. -  Det är fel. Mellan åtta och tio procent är skyddade med de fjällnära skogarna medräknade, men där finns inte särskilt produktiv mark. Nedanför de fjällnära skogarna är cirka 1,5 procent skyddad. Att avverka mer skog är inte miljövänligt, enligt henne. -  Skog som står är bättre på att binda koldioxid än skog som produceras för snabb avverkning. När den skördas frigörs koldioxid. Skogen i Norrbotten bidrar inte till Europas lunga som det påstås av politikerna. Norrbottensdeklarationen handlar enbart om ett stort ekonomiskt intresse, anser Eriksson. -  Att politiker skriver under den utan att kontrollera fakta är pinsamt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om