Redan 2012 togs nya bandelen mellan Kalix och Haparanda i bruk för godstrafik, men nu startar snart också persontågstrafiken. Invigningen 1 april blir digital och pandemianpassad.
Från det kommer dagliga turer i vardera riktning att gå mellan Luleå och Haparanda, en resa som tar strax under två timmar. Rustningen av banan och den nybyggda delen har tillsammans kostat 3,6 miljarder kronor och har finansierats av staten.
– Vi tror att det får en jättestor betydelse. Tidigare, på 1960-talet, gick det rälsbuss via Morjärv, Vitvattnet och Karungi, men vi har aldrig haft persontrafik så nära centralorten, så det blir historiskt, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix.
Stationen ligger vid Vitvattenvägen, 600 meter från centrum, och där har det också byggts ett helt nytt resecentrum. Trafikverket har byggt plattformen, hisshuset och kommunen resten. Tillväxtverket har skjutit till EU-medel.
I Haparanda har Trafikverket byggt en nästan 90 meter lång plattform vid den befintliga gamla stationen. Haparanda stad äger stationshuset och har rustat upp det invändigt.
Persontrafiken möjliggör dagpendling till universitetet och andra arbetsplatser i Boden och Luleå, och även i motsatt riktning mot Kalix och Haparanda.
– Vi får en större sammanhållen arbetsmarknad, vilket kommer att behövas inte minst inför storsatsningen på grönt stål i Boden där det ska bli 1500 nya arbetstillfällen.
Även besöksnäringen har efterfrågat en möjlighet för turister att kunna fortsätta med tåg österut från Luleå och Boden.
– Tåg är ju ett mycket säkrare och miljövänligare färdsätt än bil, säger Tommy Nilsson.
Historiskt har det funnits en järnväg mellan Boden och Karungi med stickspår till massabruket i Karlsborg.
Mellan Kalix och Boden är spåren upprustade på senare år. Mellan Kalix och Haparanda är det en helt ny bansträckning.
– Du skulle kunna köra över 200 kilometer i timmen mellan Kalix och Haparanda, det är som Arlanda Express.
Tidtabellen med tre dagliga turer åt varje håll har Kalix kommun varit med och tagit fram.
– Den är på prov och kommer säkert att förändras. Den är anpassad för att man ska kunna byta tåg i Boden. Egentligen skulle det behövas två dubbelturer till, säger han.
Tillsammans med Haparanda kommun försöker Kalix kommun också jobba för att få nattågstrafik till Kalix och Haparanda och vidare till Finland.
På finska sidan mellan Torneå och Kemi finns idag en järnväg som ännu inte är elektrifierad.
– Finnarna jobbar nu för att få klart de sista elva kilometerna på den. Många tågresenärer vill ju säkert fortsätta vidare in i Finland.
Christer Berglund är affärschef på Vy-tåg som har vunnit upphandlingen och ska köra Norrtåg på banan.
– Det känns jättespännande och jätteroligt att äntligen få knyta ihop hela Sveriges kustremsa, säger han.
Boden blir navet i trafikupplägget. Där kan resenärerna byta till andra tåg och fortsätta norrut till Kiruna eller söderut mot Umeå.
Vy-tåg får statligt och regionalt stöd för att finansiera sin verksamhet på banan.
– Det gäller all trafik som vi bedriver, men vi tar ju också in en biljettintäkter för att finansiera trafiken.
För en vuxen resenär mellan Luleå och Haparanda kommer det att kosta strax under 200 kronor, berättar han. Barn under 16 år åker gratis i vuxens sällskap. För pendlare kommer det att finnas månadskort och även tiokort.