Efter många manifestationer, diskussioner och hårt arbete har kampen för att få heltider gett resultat.
– Våra medlemmar har tryckt på i den här frågan under många år. Självklart känns det jätte, jätte, jätteroligt, säger Gudrun Dickman.
Linn Häggström, 22, är undersköterska och jobbar på Torggården i Kalix. Hon tycker att projektet är ett bra initiativ av kommunen och menar att nästan ingen tycker om att jobba delade turer eller varannan helg.
– Det är viktigt att kommunen satsar på personalen om man vill att de ska orka jobba och stanna kvar på sin arbetsplats. Minst lika viktigt är det för att rekrytera ny personal, säger hon.
Men satsningen kan komma att innebära en viss rörlighet för att få alla scheman att gå ihop.
– Det får man nog vara beredd på, i alla fall inom vissa enheter. Men det ska inte bli så att man får färdas flera kilometer för att komma från arbetsplats a till arbetsplats b. I ett servicehus kanske man får gå mellan två våningar, exempelvis. Där tror jag att medlemmarna själva kan ha många förslag på hur man skulle kunna gå tillväga, säger Dickman.
Hur viktig är den här investeringen?– Mycket viktig. Genomförs den inte skulle personer i framtiden knappast söka sig till dessa yrken. Jobb som inte ger bra lön, har bra arbetsvillkor och som inte kan erbjuda heltid lockar ingen.
Hur reagerar medlemmarna?
– De väntar och längtar tills man verkställer beslutet. Många känner nog en viss oro för om det verkligen kommer att bli av. Vi vill se resultat så fort det bara går, säger Gudrun Dickman.