Pengar att tjäna på skogsröjning

Skogsröjning är ett av de effektivaste sätten att höja värdet på sin skog men trots det är intresset för åtgärden lågt bland markägarna. Det visar en inventering som Skogsstyrelsen i östra Norrbotten har genomfört.

RÅDGIVARE. På fredagen postade Annie Johansson breven där Skogsstyrelsen erbjuder rådgivning till alla markägare som har behov av skogsröjning.

RÅDGIVARE. På fredagen postade Annie Johansson breven där Skogsstyrelsen erbjuder rådgivning till alla markägare som har behov av skogsröjning.

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2008-05-24 06:00
Nu går de ut med ett brev till 500 fastighetsägare där de bidrar med råd och information om röjningens betydelse. -  Vill man tjäna pengar är röjning ett bra sätt, säger skogskonsulent Annie Johansson. Underlaget till de brev som nu skickas ut kommer från satellitbilder som togs i augusti 2007 och sedan har analyserats under vintern. Det handlar endast om lövrika ungskogar, de barrdominerade ungskogarna finns inte med. Att breven skickas ut handlar inte om pekpinnar från Skogsstyrelsen utan om rådgivning, säger Annie Johansson. -  Det finns ingen lag som kräver att man röjer sin skog men markägarna missar mycket pengar när de inte gör det. Att röja skapar tillväxt av bra stammar och större valmöjligheter i framtiden. För att höja värdet på skogen kan man använda sig av olika metoder. Några av dem är plantering av förädlat material, gödsling, plantering av tillåten contortatall och röjning. En undersökning från Stiftelsen skogsbrukets forskningsinstitution visar att röjningen ger den överlägset bästa värdeökningen av dessa fyra med 50 procent inom en tidsperiod av 20 år. Ändå är antalet markägare som utför röjning betydligt färre än dem som gör det. Av 141 inventerade ytor i Kalixområdet visar det sig att endast 18 procent var röjda. Hellre motivation
-  Det är jättelite, hade det funnits en lag hade de kanske varit fler men vi vill jobba den andra vägen och gå via motivation, säger Annie Johansson. En orsak till det låga intresset tror hon kan bero på kunskapsbrist, dessutom bor en stor andel av markägarna inte på hemorten vilket också kan vara en bidragande orsak. 1994 togs ett tidigare röjningsbidrag bort och det kan också ha påverkat, tror Annie Johansson. Hon ser ändå röjningen som en stor vinst. -  Det är en enorm investering som man har igen vid en försäljning, röjer vi inte tar dessutom timret slut i våra skogar. Skogsbruket måste få möjlighet att fortsätta även till nästa generation så mitt råd till skogsägarna är att börja röja, säger Annie Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om