Det innebär att Kalix folkhögskola inte har några journalistelever när höstterminen drar i gång.
Eleverna som gick andra utbildningsåret förra läsåret lämnar skolan.
Någon första klass fanns inte förra läsåret, på grund av för få sökande startade utbildningen inte då.
Den anrika utbildningen som en gång lockade hundratals sökande lockade då fem sökande och i år är samma siffra ett 20-tal, vilket anses som för litet underlag.
Så sent som år 2013 hade journalistlinjen, som är tvåårig, en planerad paus.
Syftet var att göra om utbildningen.
– Journalistiken är i grunden den samma, men arbetsmetoderna och publiceringskanalerna är delvis nya. Webben är numera nummer ett på redaktionerna, det påverkar nyhetsvärderingen. Vi måste också utbilda alla för multijournalistiken, sade Lotta Löthberg då.
Vad är det som gör att den behöver förnyas igen och hur ska den se ut efter förnyelsen?– Det händer så otroligt mycket i branschen, vi behöver fundera på hur vi ytterligare kan anpassa oss utifrån behovet, vi måste kunna erbjuda det som arbetsgivarna efterfrågar, säger Lotta Löthberg som exemplifierar det med att en journalist måste kunna jobba med de korta, snabba nyheterna men också med det unika.
”Det unika är den stora grejen” säger Lotta Löthberg som fortsätter:
– Det handlar om att göra egna avslöjanden, egna reportage och egna berättelser och dessutom berätta dem på ett sätt som är dramaturgiskt bra på webben. Det måste finnas en balans mellan det korta snabba och det unika som ger den egna redaktionen en unik profil.
Det uppges inte finnas några planer på att lägga ned journalistlinjen.
– Skolans styrelse vill absolut inte det, säger Lotta Löthberg.
Det blir dock inte Lotta Löthberg som förestår den nya journalistutbildningen vid Kalix folkhögskola, med start hösten 2018.
Lotta Löthberg har varit föreståndare för journalistlinjen sedan år 2000, men nu är det slut.
– Jag gör nu mitt sista år på skolan, nästa år går jag i pension, jag ska jobba med administrativa uppgifter den tid som är kvar, säger Lotta Löthberg.
Hur känns det?– Jag har jobbat med utbildningen så länge, det är klart att det känns konstigt men jag är 64 år och vill inte dra i gång något nytt, säger Lotta Löthberg.