På besök bland löja och fiskare

Klockan fem på torsdag morgon gav sig Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad och kustfiske­laboratoriets Teija Aho ut på havet tillsammans med yrkesfiskaren Kjell Strömbäck. De besökte Kalix för att besvara yrkesfiskarnas frågor gällande självförvaltningen av löjfisket i Norrbotten, men också för att lära sig hur verksamheten uppe i norr fungerar.

KALIX2006-10-13 06:00
I slutet av 90-talet hotade Fiskeriverket att lägga ner löjfisket, på grund av en kraftig minskning av löjbeståndet. Ett av de stora problemen var att en stor andel av fångsten bestod av smålöja som inte var mogen för att plockas upp ur havet. Yrkesfiskarna påbörjade då ett samarbete med en självförvaltningsplan för fisket.
Samtliga 40 licensierade fiskare från Haparanda till Piteå finns med i projektet, som bland annat handlar om att bestämma i vilka områden man ska tråla och under vilken period fisket ska pågå. I vissa vikar har man uppmärksammat att det finns stora mängder oönskad smålöja, och då kan man välja att stänga av det området ett år, för att sedan komma tillbaka och fiska där när fisken mognat.

Tråla i fem veckor
Yrkesfiskarna måste följa de ramar de får från Fiskeriverket. Till exempel får de bara tråla fem veckor per år. Teija Aho är ansvarig för projektet.
- Allting har fungerat jättebra sedan starten 2000, säger hon.
Vidare talar hon varmt om redskapsförsöken som frivilliga fiskare har genomfört. De har då använt sig av så kallade selektionsrister som släpper ut smålöjan som fastnat i trålen, så att den kan mogna till nästa fiskesäsong. Man har tack vare försöket lyckats selektera bort 60 procent av smålöjan i trålarna, säger Teija Aho.
Löjfiskaren Kjell Strömbäck är en av de fiskare som är engagerad i självförvaltningsplanen. Enligt honom har situationen förbättrats sedan man började arbeta med planen. Han anser att det är viktigt att yrkesfiskarna kan ha egen påverkan i sin region.
- Vi som är ekonomiskt beroende av fisket måste vara tongivande, påpekar han.
- Nu kan vi hoppas på framtiden.

For ut med trålaren
Teija Aho och Axel Wenblad besökte på onsdag kväll BD-fisk i Storön, och därefter deltog de i beredningen av löjrom. Tidigt på torsdag morgon var det dags att ge sig ut med trålaren tillsammans med Kjell Strömbäck. Det var en helt ny, lärorik upplevelse för de båda. Axel Wenblad menar att det från Fiskeriverkets sida är viktigt att delta i olika verksamheter för att behålla bredden på fisket i landet. Han är positiv till självförvaltningen, och han tror definitivt att löjfisket har en framtid.
- Jag tror att det kan finnas en ny marknad för löjan, framförallt utomlands. I Sydeuropa äter de ju olika sorters småfisk.
Dagens fångst blev ungefär 1900 kilo vilket är en ganska blygsam fångst. Kjell Strömbäck säger att det har sett ut så i år, med undantag för den första veckan. Men det varierar från säsong till säsong, förklarar Axel Wenblad.
- Man måste klara både de bra och de dåliga åren. Kunskap och ansvar hos fiskarna är viktigt.
Efter att ha kommit i land fortsatte generaldirektören med ett möte i bygdegården i Storön. Alla berörda fiskare var inbjudna att delta i en diskussion om självförvaltningsplanen och framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om