Övning inför en katastrof
Klockan tio på onsdagmorgon ljöd tyfonen över Billeruds fabriksområde precis som sig bör vid en större olycka. Lyckligtvis handlade allt om en nödlägesövning - men en dag kan det vara allvar och då gäller det att ha en fungerande organisation. - Det fungerade bra men det finns lite att lära avseende kommunikationen mellan de ansvariga, summerade Billeruds VD, Stina Blombäck efteråt.
RÄDDAD. Räddningstjänsten har gjort en första insats och spolat av den skadade med vatten - några problem med att låtsas frysa fanns inte.
Foto: Britt-Louise Spets
Initiativtagare till övningen är Lars-Göran Olovsson, platschef på Kalix sjukhus. Orsaken var att han ville testa sjukhusets speciella saneringsanläggning för kemikalieolyckor. -Vi köpte in den 2006 när IVAK invigdes men har inte använt den i skarpt läge - det ville jag testa och därför tog jag kontakt med Billerud, säger han. Billerud var intresserade och därefter hakade de övriga aktörerna på allt eftersom - på onsdagen genomfördes hans tanke till fullo. Utöver Billerud och Kalix sjukhus medverkade polisen, kommunens krisberedskapsgrupp, räddningstjänsten, Hemvärnet, SOS alarm, Hälsolaget samt statister från Kalix folkhögskola och gymnasiets mediaprogram. Totalt uppgick alla inblandade till drygt 50 personer. - Viktigast är att alla samarbetspartners medverkar så övningen blir så realistisk som möjligt, säger Stina Blombäck, VD på Billerud. Det råder ingen tvekan om att alla tog sina uppgifter på allvar. På marken låg skadade som togs omhand av räddningstjänsten och ambulanspersonal i saneringsdräkter på grund av de frätande kemikalier som spolats över dem. Speciell personal för sanering av lokalen i kokeriet kallades in och polisen höll ordning vid området samtidigt som massmedia (Kalix folkhögskolas elever, reds anm.) ville ha svar på sina frågor vilket Johan Ribom, yttre befäl vid kalixpolisen och för dagen insatsledare hanterade. Klockan 10.07 fick han larmet via polisens länskommunikationscentral - 10.45 var alla sex skadade omhändertagna. Fyra av dem var på väg till Kalix sjukhus med ambulans medan två omhändertogs av Billeruds företagsläkare, Bruno Svallfors i väntan på ambulansen. - Det har gått väldigt bra, konstaterade Johan Ribom. Godkänt
Efter övningens slut samlades alla inblandade parter för en kort genomgång och sammanfattning av dagen. Längre fram kommer en större utvärdering att göras - bland annat med hjälp av bilder och filmsekvenser som elever vid Kalix folkhögskola tog under övningens gång. Stina Blombäcks spontana kommentar efter mötet var att allt hade fungerat bra. - Alla jobbade professionellt men avseende kommunikationen mellan de ansvariga finns lite att lära. Bland annat behöver vår produktionsledare avlastas, säger hon. Johan Ribom är också nöjd. - Med tanke på den övningsfrekvens som har varit fungerade det bra även om samspelet mellan de olika parterna kan utvecklas, säger han. För Lars-Göran Olovsson uppdagades en del brister i sjukhusets saneringsanläggning. Bland annat fungerade inte värmen i saneringsrummet och temperaturen på saneringsvattnet som det skulle. - Det ska vi se över för det måste bara fungera men utan övning hade vi inte upptäckt det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!