Kuriren berättade tidigare om att ett av alternativen som landstinget utreder är att all operationsverksamhet försvinner från Kalix sjukhus. Det andra alternativet som utreds är att ett av två operationslag tas bort.
En som ogillar båda alternativen är Kurt-Åke Andersson, undersköterska vid Kalix sjukhus och landstingspolitiker för Socialdemokraterna.
- Jag har svårt att förstå hur det ska bli effektivare att flytta operationspatienter till Gällivare och Sunderbyn. De som ska till svårrekryterade Gällivare sjukhus får ju väldigt långa resor vilket bland annat medför två extra övernattningar, säger han.
"Bägaren rinner över"
- Att nu dra in operationerna helt vore helt omöjligt för Sunderby sjukhus då resurser saknas att ta emot våra patientvolymer. Därför tror jag att det blir så att ett operationslag försvinner, säger Andersson.
Den pågående ekonomiska utredningen sägs påvisa att Kalix operation kostar mycket mer på grund av narkosläkarna, enligt Andersson.
- Om inte en dygnetruntjour av narkosläkare skulle finnas på sjukhusen i Kalix och Piteå så skulle ytterligare 90 vårdplatser krävas på Sunderby sjukhus, allt i enlighet med Närsjukvårdsutredningens slutrapport, säger han.
Svårt att rekrytera
Han befarar att även den åtgärden vore ödesdiger för Kalix sjukhus.
- Sjukhuset skulle självdö. Om vi inte har kvar de planerade operationerna så kommer det inte finnas tillräckligt att göra för två narkosläkare, vilket är resursslöseri och ger sämre rekryteringsförutsättningar.
Dessutom anser Kurt-Åke Andersson att de försämrade förutsättningarna för AT- och ST-läkarnas utbildningsbehov i allmänkirurgi i förlängningen gör att inte sker någon återväxt av läkare på medicinkliniken - närsjukvårens förutsättning.
"Utveckla i stället"
Kurt-Åke Andersson menar att man i stället borde utveckla operationscentret för allmänkirurgin i Kalix, tvärtemot direktiven från Närsjukvårdsutredningen - bort med både operation och intensivvården.
- Vi har ett länsintag redan i dag och borde i stället utveckla den verksamhet som i dagsläget är den enda enhet som har en verklig utvecklingspotential med tanke på kostnadseffektivitet och patientsäkerhet, till gagn för hela länets patientunderlag.
Han är kritisk mot utredningen.
- Divisionschef Hans Rönnqvist organiserar definitivt inte så klokt som möjligt - effektiviseringen uteblir och kostnadsbesparingen vänds till en fördyring. Tänk om, tänk klokt, avslutar Kurt-Åke Andersson.