Örebromodell mot alkohol i Kalix

Kalix Preventionsprogram, KPP, är ett nystartat projekt som syftar till att ändra på Kalixungdomarnas alkoholvanor. Informationen ska nå ut genom fasta träffar i samband med högstadieklassernas föräldramöten på hösten och våren.
- Föräldrarna har stor påverkan på sitt barn, även som tonåring, säger projektledaren och läraren Mikael Nissén.

KALIX2007-05-08 06:00
Föräldramötesmetoden har anammats från Örebro, där Örebro preventionsprogram, ÖPP, rönt stora framgångar. Modellen innebär att särskilda föräldramötespresentatörer utbildas, och att denne vid skolans föräldramöten under höst- och vårtermin håller i ett cirka 20 minuter långt informationspass.
- Det bygger på föräldra-engagemang. Det är en person som håller i informationen, och det handlar om alkoholen, att slå hål på myter. Många tror att om de bjuder sina barn på alkohol så blir det mindre spännande att dricka, men det är precis tvärtom. Ju tidigare man börjar, ju oftare och ju mer man dricker, desto lättare är det att fastna i ett beroende, säger Mikael Nissén.
Föräldramötespresentatörerna får gå en tvådagarsutbildning ledd av certifierade ÖPP-instruktörer, men måste i grunden besitta en specialkompetens om ungdomsfrågor eller alkoholproblem. Igår var Mikael Nissén på Kalix sjukhus akutmottagning för att rekrytera sjuksköterskor till utbildningen.
- De har sett den negativa effekten av att unga människor får i sig alldeles för mycket alkohol, och de har en gedigen kunskap om hur människans kropp fungerar, förklarar han.

Effektiv modell
Studier i Örebro har visat att metoden minskar alkoholkonsumtionen bland högstadieungdomar med upp till 50 procent. En viktig del i programmet är att föräldrarna i varje klass sätter upp gemensamma regler kring sina barns uppfostran. Det kan vara allt från en nollvision, till riktlinjer för hur länge tonåringarna får vistas ute på kvällarna.
- Listan skickas till alla föräldrar i klassen, även de som inte varit med på mötet. Det är positivt grupptryck. Involverandet är nyckeln i det här, säger Mikael Nissén.

Börjar till höstterminen
Målet är att få ihop 25 "föräldramötespresentatörer" till utbildningen som äger rum på Kalix folkhögskola i början av nästa månad.
- Det är tillräckligt många för att det här ska fungera på sikt också, men vi kommer börja till skolstarten i höst om vi så bara har fem stycken. Det här preventionsprogrammet har bevisligen fungerat så bra i fler kommuner, att det bör lyckas i Kalix också. Men ska vi nå resultat måste vi följa det till punkt och pricka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om