Vi har berättat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, funnit att det förekommit tvångsåtgärder i omvårdnadssituationer vid särskilda boendet Rönngården i Kalix.
Ur beslutet:
"IVO kan av granskade journalanteckningar konstatera att tvång förekommer i samband med duschning. I flera journaler framgår att två till fyra personal har deltagit i samband med dusch av enskilda. I flera av dessa situationer beskrivs hur den enskilde har slagits, sparkats och bitits för att komma loss från personalen."
Undersköterskan "Sara" berättade om tvångsåtgärderna och hur hon kom att säga upp sig från sitt arbete.
Maine Carlsson, ordförande SPF Seniorerna Gnistan:
– Det här är självklart ingenting vi tycker känns särskilt bra. Jag kan inte säga att jag har detaljkunskap, men det ska naturligtvis inte förekomma tvång i någon situation i äldreomsorgen, det måste finnas metoder för att ta hand om de äldres behov. Vi kommer via våra representanter att ta upp saken på KPR, kommunala pensionärsrådet. Vi vill veta vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska upprepas.
Marianne Morin, ordförande SKPF Kalix:
– Jag har inte hört talas om det själv, men om det stämmer så är det fruktansvärt. Våra representanter ska ta upp frågan på nästa möte i KPR, kommunala pensionärsrådet.
Ulla Granström, ordförande PRO Kalix, säger att "det är fruktansvärt, jag finner inte ord för vad jag tycker" och vidare:
– Det är förfärligt och det får absolut inte förekomma! Så här får man inte behandla äldre, sköra människor. Det inträffade har väckt otrygghet, ängslan och oro hos människor som har anhöriga i särskilt boende för äldre. Det är viktigt att socialnämnden analyserar situationen i sin helhet, hur ser det ut på andra boenden i Kalix, förekommer tvångsåtgärder där? Det är självklart också viktigt att de tvångsåtgärder som förekommit en gång för alla har fått ett slut.
Bertil Pääjärvi säger "det inträffade känns bedrövligt, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle fungera på det sättet" och vidare:
– Jag fördömer helt metoden, inget våld får förekomma. Vi kräver att kommunen utreder saken ordentligt, och det ska vara en neutral undersökning som ska ge svar på om det här förekommit i andra boenden också. Hur undersköterskan "Sara" som larmade om det här på arbetsplatsen sedan behandlades ska också ingå i utredningen, för hon kan ha rätt till skadestånd.