Ordföranden: "Det här är inte okej på något sätt"

Kalix är en av kommunerna som dras in i den sociala exporten. "Vi har fått ta LVM (lagen om vård av missbrukare) på en människa dagen efter att vederbörande avslutats i en annan kommun" säger Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande i Kalix.

"Bostadsbristen gör att de ibland skrivits in på vandrarhem" säger Katarina Burman om den sociala exporten.

"Bostadsbristen gör att de ibland skrivits in på vandrarhem" säger Katarina Burman om den sociala exporten.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-10 05:59

Tidningen Hem & Hyra har granskat den sociala exporten, som också kallas för "social dumpning".

Det handlar om att socialt utsatta människor skickas till andra kommuner, för att skjuta över kostnader och ansvar på dem.

Hem & Hyras granskning visar att 23 av 36 svarande Norrlandskommuner upplever att det sker en inflyttning av socialt utsatta "där individen själv inte tycks vara aktiv i själva flytten och därav känslan av dumpning".

Vidare ur undersökningen:

"Enligt ett flertal Norrlandskommuner har de individer som sedan behövt ekonomisk hjälp vittnat om att flytten inte skett på deras eget initiativ utan att de känt sig mer eller mindre tvungna att flytta. Ingen har uppgett att de flyttat på grund av att de fått arbete på orten. Ofta har hemkommunen stått för flyttkostnaden och betalat ett par månadshyror i förskott till den värd som förmedlat en bostad."

Kommunerna som bekräftat dumpning är Kalix, Haparanda, Överkalix, Övertorneå, Pajala, Luleå, Boden och Arvidsjaur samt Skellefteå, Umeå, Robertsfors, Storuman, Härnösand, Kramfors, Ragunda, Sollefteå, Ånge, Bjurholm, Sorsele, Örnsköldsvik, Nordmaling, Bräcke och Vännäs.

Tillväxtkommuner i Stockholmsområdet pekas särskilt ut att stå bakom den sociala exporten.

Kalix har svarat följande i enkäten: "I Kalix och några andra kommuner förekommer det att en större kommun erbjudit att betala till exempel tre månaders hyra om man väljer att flytta från kommunen och bosätta sig och skriva sig i Kalix kommun."

Katarina Burman säger att socialförvaltningen konstaterat fyra fall av social export under förra året.

Hur vet ni att det inte bara är människor som vill flytta till Kalix?

– Det har varit fall där kommunerna erbjudit sig att betala tre eller sex månaders hyror mot att människorna skriver sig i Kalix. Jag förstår att människor i en utsatt situation nappar på det. Det är ofta människor med svåra sociala problem, stora behov av omsorg och välfärd, säger Katarina Burman som tillägger "det är inte okej på något sätt att hålla på med det här" och fortsätter:

– Dels så blir människor omkringflyttade, de tas från den plats där de kanske påbörjat en behandling och kanske har ett nätverk, och de skickas ofta till en mindre kommun där de inte känner någon. Bostadsbristen gör att de ibland skrivits in på vandrarhem. Dels finns också en ekonomisk aspekt. Vi har fått ta LVM på en människa dagen efter att vederbörande avslutats i en annan kommun. Ett par fall handlar fort om flera miljoner kronor.

Katarina Burman säger att det finns en kommun i länet som håller på med social export, hon säger att det bland de fyra fallen hon inledningsvis nämnde är två exempel från en och samma kommun.

Hon vill inte säga vilken kommun det handlar om.

– Vi har haft vissa kontakter om det och ska sätta oss ned med kommunen i fråga, säger Katarina Burman.

Katarina Burman säger att det inte är aktuellt att exportera människor vidare till annan kommun:

– Vi ägnar oss inte åt de aktiviteterna. Alla medborgare, oavsett hur länge de bott här, ska få den absolut bästa vård och omsorg vi kan ge.

Frågan om social export är på regeringens bord, saken ska utredas och förslag på åtgärder tas fram.

– Det är bra. Det här är till syvende och sist en fråga för regeringen, säger Katarina Burman.

På regeringens bord

Regeringen har gett Statskontoret uppdraget att definiera och kartlägga förekomsten av att kommuner och andra aktörer aktivt medverkar till att individer bosätter sig i en annan kommun, "och lämna förslag på möjliga inriktningar för åtgärder som skulle vara verkningsfulla för att motverka problematiken på området".

Kartläggningen ska redovisas senast den 1 september 2020 till regeringen (finansdepartementet), uppdraget i övrigt senast den 15 november 2020 till regeringen.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!