"Öppenhet är att förorda framför slutenhet"
Efter fredagens knivdåd i Kalix kommunhus har frågan om säkerheten aktualiserats men fortfarande förespråkas öppenhet framför slutenhet.
VÄCKARKLOCKA. Fredagens händelse blev en väckarklocka men öppenhet är att föredra framför slutenhet, säger Jan Bergendorff. Till höger Agneta Lipkin.
Foto: Britt-Louise Spets
Krissamordnare, Agneta Lipkin agerade snabbt - inom en timme hade personalen informerats via e-posten om det som skett. Alla som ville fick också möjlighet att samtala kring det som skett vilket också fortsatt på måndagen. Ingen har dock uttryck rädsla för den egna säkerheten på grund av det som hände, enligt Agneta Lipkin. Möjligen kan det bero på att den inte var relaterad till mannens tjänsteutövande eller till någon hotbild mot kommunen. - Det finns alltid anledning att tänka på säkerheten och visst blev det här en väckarklocka för oss, men vi kommer inte att förändra några rutiner, säger Agneta Lipkin som också ansvarar för säkerheten inom kommunen. Balansgång
Allt handlar om en balansgång mellan öppenhet, slutenhet och säkerhet, enligt Lipkin. - Den diskussionen för vi ständigt. Inom socialförvaltningen råder restriktioner och låsta dörrar, vi tänker också extra på exponering av kommunalråd och kommunchefer men i övrigt vill vi ha ett öppet kommunhus i största möjliga utsträckning. Hon får medhåll av Jan Bergendorff som ansvarar för arbetsmiljöfrågorna på kommunen. - Öppenhet är att förorda framför slutenhet. Låsta dörrar kan trigga igång negativa händelser. Kommunalrådet, Robert Forsberg (S) är av samma uppfattning. - Vi för en ständig diskussion kring säkerheten och gör bedömningar om det finns anledning att se över den. Fredagens händelse föranleder inte några förändringar, säger han. Den skadade mannen vårdas nu på en allmän avdelning. Jan Bergendorff besökte honom på söndagen. - Han mår efter omständigheterna bra och pratar om det som hänt honom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!