Opererar privat i Kalix
Det här är kirurgerna som i det tysta genomfört en palatsrevolution i Norrbottens läns landsting - där man ryggar för allt som luktar privatisering. Överläkaren Lars Andersson och hans kollegor driver privat operationsverksamhet på Kalix sjukhus. I bästa samförstånd med landstinget.
- Vi blev lite förvånade när vi tog kontakt med chefstjänstemännen. Det har varit positiva tongångar på alla nivåer sedan vi förde fram idén. Vi kunde ganska snabbt enas om ett avtal med lanstinget, säger Lars Andersson.
Företaget heter CID AB. Affärsidén är att erbjuda patienter dagoperationer - där patienten oftast kan åka hem efter ingreppet.
Kvalificerat team
Tre av delägarna i bolaget är överläkare med lång erfarenhet, Lars Andersson, Ulf Hyvönen och Johan Nyman. En är ST-läkare, Stephan Osthaus. Delägaren Jaana Saloniemi är både operations- och narkossköterska. Övriga delägare är Stefan Sehlstedt, VD och instrumentmakare, samt Torsten Käll, civilingenjör inom medicinsk teknik.
Annan sjukvårdspersonal hyrs in, exempelvis narkosöverläkaren Einar Lantz, Kalix.
Dessutom drar företaget igång ett samarbete med plastkirurgen Inger Mossberg vid Umeå universitetssjukhus - en av landets främsta plastkirurger. Och då kan man även erbjuda kvalificerad plastikkirurgi inklusive skönhetsoperationer.
I första hand gäller det dock operation av sådana åderbråck som av landstinget betraktas som kosmetiska operationer och där behovet är stort. Västerbottens läns landsting utför inga operationer av åderbråck.
- I princip kan vi utföra alla typer av operationer. Vi är ett mycket kompetent team och har tillgång till den bästa utrustningen vid Kalix sjukhus, säger Lars Andersson.
Ett krux
Kruxet för patienterna är dock att de själva måste betala hela kostnaden för läkare, sköterskor, lokaler och utrustning. Detta på grund av att landstinget i Norrbotten mycket ogärna tecknar så kallade vårdavtal med privata vårdföretag.
Eftersom CID AB saknar vårdavtal med landstinget kan man inte heller bidra till att korta de vårdköer som finns i Norrbotten.
Företaget har öppnat mottagningar i Haparanda, Luleå, Skellefteå och Umeå, men all operationsverksamhet görs på kvällar och helger vid Kalix sjukhus.
- Vi vet att det finns en efterfrågan på våra tjänster trots att patienterna själva tvingas betala, säger Lars Andersson. Vi har redan genomfört tiotals operationer.
Alla vinner
- Vi kommer också att marknadsföra oss i Finland, som har betydligt förmånligare regler för patienter som anlitar privata vårdföretag.
Alla förhandlingar med landstinget har förts på tjänstemannanivå. Men enligt uppgift från landstingspolitikern Folke Spegel har samarbetet med det privata vårdföretaget också godkänts av landstingsrådet Kent Ögren, som ju inte är någon privatiseringsivrare.
- Detta är verkligen ett avtal som alla vinner på, säger Lars Andersson. Landstinget får in intäkter för dyra lokaler som står oanvända och patienterna får en ny möjlighet. Och kanske får vi själva utlopp för lite entreprenörsanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!