Önskemål för ett mer jämställt Kalix

Jämställda löner, ökad grundbemanning inom äldreomsorgen samt arbetskläder och skor till anställda inom barnomsorg, vård och omsorg. Där har du några av facket Kommunals önskemål för ett mer jämställt Kalix.

Mona Rosenlid, ordförande Kommunal i Kalix.

Mona Rosenlid, ordförande Kommunal i Kalix.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-05-08 21:15

Kalix kommun har infört en checklista för jämställdhet.

– Vi är en föregångskommun i jämställdhetsarbetet, säger Katarina Burman (V), tredje vice ordförande i kommunstyrelsen.

Löneskillnader mellan kvinnor och män, de som befunnits vara osakliga, har justerats och frågan är vad som är nästa steg?

Kommunal organiserar människor i många olika yrken – från sotaren, busschauffören, vaktmästaren och brandmannen till vårdbiträdet, undersköterskan, barnskötaren och olika grupper anställda inom kyrkan.

Kommunal i Kalix har omkring 1170 medlemmar, vilket innebär att Kommunal är den största enskilda fackliga organisationen i Kalix.

Mona Rosenlid är ordförande i Kommunal i Kalix och Sirpa Marjeta är ledamot i dess styrelse.

– Viktigaste frågorna för Kommunal i Kalix är ökad grundbemanning i äldreomsorgen och arbetskläder för flera grupper, säger Mona Rosenlid.

– Den mest utsatta gruppen är hemtjänsten, den växer enormt mycket dels på grund av att många brukare behöver mer hjälp i hemmet, dels för att många nya brukare tillkommer, säger Sirpa Marjeta med tillägget att hemtjänsten har förstärkts med mer personal men fler behövs.

Lönerna är en annan viktig fråga.

– Vaktmästarna har en medellön på 25 080 kronor i månaden, undersköterskan 24 500 kronor i månaden och barnskötaren 23 950 kronor i månaden och de får anses jämförbara med tanke på utbildningarna, säger Mona Rosenlid som ser en annan skillnad, nämligen att för vaktmästarna har heltid alltid varit en självklarhet.

Kalix kommuns satsning på Attraktiv arbetsgivare innebär att alla som vill ha heltid får heltid. Undantagna är de personliga assistenterna.

– Vi hoppas och tror att även de personliga assistenterna ska erbjudas heltid, säger Sirpa Marjeta.

Inom vård och omsorg är övergången till heltider kopplat till resurstid på enheterna, och resurstid betyder kort att en viss tid ska göras på en annan enhet. Det lär ha skapat stress i en del arbetsgrupper – något som ökad grundbemanning skulle lösa.

De fackliga företrädarna säger att ökad grundbemanning inom äldreomsorgen är en förutsättning för att öka yrkets attraktivitet.

– Schemat har stor betydelse för att locka nya krafter. Unga som väljer yrke i dag vill kunna ha ett liv vid sidan av jobbet och då är varannan helg, långa arbetspass och delade turer inte attraktivt, säger Mona Rosenlid som är undersköterska inom äldreomsorgen och ser hur det som var helgbemanning då hon började år 1993 nu är vardagsbemanning.

"Många år" är det unisona svaret på hur länge facket jobbat för arbetskläder för barnskötarna.

– De har fått en vinddress för flera år sedan, men dels kan den bara användas en kort tid så de behöver bättre utekläder, dels så sliter barnskötarna på sina egna kläder även inomhus. De som arbetar inom äldreomsorgen får kläder av hygienskäl, men de behöver skor och hemtjänsten behöver även ytterkläder, säger Mona Rosenlid.

Frågan om arbetskläder har varit uppe i kommunfullmäktige och Kalix kommun genomför nu en kartläggning som omfattar alla yrkesgrupper, avseende arbetskläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om