Ökat mottagande av ensamkommande barn

Antalet ensamkommande barn ökar i Sverige och nu kan Migrationsverket se till att alla kommuner drar sitt strå till stacken.

Villa Väst. Boendet för ensamkommande barn måste anpassas eller flytta till nya lokaler för att rymma den utöknng av mottagandet som klubbades igenom under måndagens kommunstyrelse.

Villa Väst. Boendet för ensamkommande barn måste anpassas eller flytta till nya lokaler för att rymma den utöknng av mottagandet som klubbades igenom under måndagens kommunstyrelse.

Foto: Anna Lidé

Kalix2014-09-22 13:56

Från och med 2014 har Migrationsverket fått utvidgade möjligheter att anvisa kommuner att ordna boende för ensamkommande barn, oavsett kommunens tidigare överrenskommelse, för en jämnare fördelning över landet.

I dag har Kalix kommun en överenskommelse att tillhandahålla tolv boendeplatser, varav tre asylplatser. För att förbättra sina planeringsmöjligheter föreslår socialnämnden en egen ökning till 14 boendeplatser varav sex asylplatser, för pojkar i åldrarna 15 till 17 år, ett förslag som bifölls under dagens kommunfullmäktige. Men redan innan kommunstyrelsen klubbade förslaget hade behovet eskalerat.

– Vi kommer få ta höjd och ta ett nytt beslut inom snar framtid, den här siffran har redan ändrats till ett mottagande av nio asylplatser, meddelade kommunalrådet Kenneth Sandberg.

För att leva upp till de nya kraven anser socialnämnden att nuvarande boende, Villa Väst, behöver anpassas, alternativt att verksamheten får nya lokaler. Kommunstyrelsen beslutade att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en ny lösning. Detta bör ske "i absolut närtid" enligt socialnämnden, då nuvarande boende inte anses ändamålsenligt ens för nuvarande verksamhet, enligt Inspektionen för vård och omsorg och av huvudskyddsombudet.

En ny så kallad boendekedja föreslås där barnet går från HVB-hem, via träningsboende och eget boende med stöd, till eget hyreskontrakt. Under våren har kommunen haft samtal med Kalix Folkhögskola om att förlägga ett träningsboende där, men innan man vet var eventuellt nytt HVB-hem skulle hamna har man inte kunnat komma till ett avslut i frågan.

Januari till juni 2014 sökte 2271 ensamkommande barn asyl i Sverige, en ökning med drygt 70 procent jämfört med samma period 2013.

Genomsnittlig handläggningsperiod är 143 dagar.

Den statliga dygnsersättningen per belagd plats är 1 900 kronor.

14 belagda platser ger ett statsbidrag på 1,3 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om