Nya vindar på Kalix folkhögskola

Kalix folkhögskola är på jakt efter en ny utåtriktad chef, vilket i praktiken innebär det att nuvarande rektor, Irmeli Bellander, degraderas till studierektor. Men nu ger hon svar på tal genom att lämna in sin avskedsansökan.- För mig kändes det helt tokigt att vara kvar med en chef över mig. Det är ingen utmaning och jag behöver utmaningar, säger hon.

säger upp sig. Kalix folkhögskolas nuvarande rektor slutar i stället för att bli degraderad till studierektor.

säger upp sig. Kalix folkhögskolas nuvarande rektor slutar i stället för att bli degraderad till studierektor.

Foto:

KALIX2007-06-01 01:45
Kalix folkhögskola har varit i ständig förändring allt sedan Studieförbundet Vuxenskolan tog över som skolans huvudman för drygt tre år sedan. Den 10 maj tog en ny styrelse över ledningen för skolan, ordföranden Valter Lindh avgick och ersattes av läkaren Sven-Olov Edvinsson från Umeå.

Samma dag togs beslutet att anställa en mer utåtriktad chef, en position som rektorn Irmeli Bellander instinktivt kände att hon inte skulle klara av själv.

- Jag är överens med styrelsen om att det behövs en mer utåtriktad rektor. Men jag känner också till mina styrkor, och det är att leda lärare, personal och elever. Det är inte jag som reser land och rike runt och söker projektpengar.

Begärde avsked
Den nya styrelsen beslöt att behålla henne som studierektor, men efter nio år i Folkhögskolans regi ville Irmeli Bellander inte längre spela spela efter deras pipa. Hon började genast att se sig om efter ett nytt jobb.

- De ville ha mig kvar, antagligen för min kompetens men jag gissar också för att det är dyrt att göra sig av med en rektor. Men att efter nio år helt plötsligt få en chef över sig är inte lätt, så jag har beslutat mig för att inte vara kvar.

Vikariande rektor
Irmeli Bellander blev erbjuden ett jobb som rektor på Töre skola, och så sent som i går beviljade styrelsen hennes avskedsansökan. Hon slutar den första augusti, och påbörjar då sin nya tjänst som rektor på Töre skola.

- Det är bara ett ett-årigt vikariat, sedan får vi se vad som händer. Livet är öppet, och än är jag inte pensionär.

Hur känns det att lämna ett rektorsjobb du haft i nio år för ett vikariat?
- Det är spännande, jättespännande. Nio år är en lång tid och det har varit otroligt roligt att gå till jobbet varje morgon, men man behöver nya utmaningar, både jag och Folkhögskolan behöver det.

Utredning om friskola
Den nya styrelsen tog 10 maj också beslut om att vidare utreda huruvida friskolan Norrskenet ska få flytta in i folkhögskolans lokaler. Exakt hur en eventuell inflytt skulle fungera är ännu oklart, men Irmeli Bellander är inte orolig för platsbrist.

- Om det är något folkhögskolan har gott om så är det lokaler. Det handlar om att hyra ut lokaler och bli av med överytor.

Folkhögskolans styrelse har ännu inte angett någon tidsplan för utredningen, men om friskolan flyttar in kan det få konsekvenser för mediagymnasiet som idag hyr lokaler av folkhögskolan till ett lägre pris. Men Inga-Lis Samuelsson, medlem i folkhögskolans styrelse och ordförande i Kalix gymnasienämnd, försäkrar att det är mer än bara den ekonomiska aspekten som spelar in.

- Vi måste titta på konsekvenserna av det här ur lite olika perspektiv, det måste speglas på många sätt.

Hur mediegymnasiet kommer att påverkas till exempel?

- Ja, det måste vi ju titta på och de kommer att få ge sin syn på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om